Barn med särskilda behov

Skriftlig fråga 2012/13:753 av Jomshof, Richard (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2013-09-12
Inlämnad
2013-09-12
Svar anmält
2013-09-18
Besvarad
2013-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 september

Fråga

2012/13:753 Barn med särskilda behov

av Richard Jomshof (SD)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Det har blivit vanligare i dagens skola med olika former av grupparbeten och att elever förväntas lära sig på egen hand genom att själva söka information. Lärarrollen har kommit att undermineras och i allt större utsträckning enbart utgöra en organisatorisk funktion som ska uppmuntra fria studier och fritt forskande. För elever som tidigt kan ta ansvar, som kommer från studievana hem och som är studiemotiverade kan dessa studiemetoder fungera väl. Den kravlösa och söndersparade skolan riskerar dock att missgynna i första hand studiesvaga och barn med särskilda behov, eftersom dessa oftare behöver tydliga ramar och mål samt extra hjälp för att kunna prestera.

Samtidigt har vi tvingats ta del av ett stort antal larmrapporter som visar att stödet till barn med särskilda behov dras in i kommun efter kommun. I slutet av augusti rapporterade medierna att Stockholm väljer att kraftigt sänka stödet till barn med särskilda behov. Totalt rör det sig om ca 1 000 barn med omfattande stödbehov som inte kommer att beviljas det tilläggsbelopp som finansierar deras särskilda stöd, ett stöd de enligt skollagen (SFS 1985:1100) har rätt till för att nå målen. Ett sådant beslut får inte bara svåra följder för de drabbade barnen och deras föräldrar. Det finns nämligen forskning som visar att barn som misslyckas i skolan löper större risk att utveckla vad man kallar självdestruktiva mönster, med stora kostnader för samhället som följd. Till skillnad från regeringen ser Sverigedemokraterna problemet och inser det allvarliga i situationen, och har därför valt att budgetera för en ökad satsning på barn med särskilda behov.

Med anledning av den mycket allvarliga situationen har jag följande fråga:

 

Ämnar utbildningsministern att agera i frågan och i så fall hur?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:753 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 18 september

Svar på fråga

2012/13:753 Barn med särskilda behov

Utbildningsminister Jan Björklund

Richard Jomshof har frågat mig om och hur jag avser att agera i frågan om att tillgodose att barn med särskilda behov får det stöd de behöver.

En arbetsgrupp inom Utbildningsdepartementet har i uppdrag att se över och lämna förslag till vissa ändringar i skollagen (U 2013:C). I detta ingår bl.a. att överväga och vid behov föreslå ändringar i skollagen när det gäller regleringen av tilläggsbelopp till elever i behov av särskilt stöd. Jag vill inte föregripa beredningen av arbets­gruppens eventuella förslag på detta område och kan inte heller kommentera en enskild kommuns agerande.

Jag kan dock konstatera att ett av skolans huvuduppdrag är att ge alla elever tillräckliga kunskaper för att de ska klara framtida studier och yrkesliv. Varje elev har rätt till individanpassad undervisning så att hon eller han kan utvecklas utifrån sina förutsättningar. Detta är inte minst viktigt när det gäller elever i behov av särskilt stöd.

Avskollagen (2010:800) framgår att det ska anmälas till rektorn om det befaras att en elev inte kommer att nå de kunskapskrav som minst ska uppnås.Rektorn ska se till att elevens behov av särskilt stöd skyndsamt utreds. Behovet av särskilt stöd ska även utredas om eleven uppvisar andra svårigheter i sin skolsituation.Eleven har sedan rätt att få särskilt stöd på det sätt och i den omfattning som behövs för att eleven ska kunna nå kunskapskraven.

Regeringen har tagit ett flertal initiativ för att förbättra situationen för elever i behov av särskilt stöd. År 2008 återinfördes special­lärar­utbildningen och nyligen aviserades att budgetpropositionen för 2014 kommer att innehålla förslag om resurser för speciallärar­utbildningen, motsvarande en utbyggnad om 100 utbildningsplatser. Regeringen har också gett Statens skolverk i uppdrag att genomföra insatser för en förstärkt elevhälsa. Till detta kan läggas de nationella proven i årskurs 3 i svenska, svenska som andraspråk och matematik som tidigt synliggör i vilken grad eleverna uppnår kunskapskraven och där­med också deras eventuella stödbehov i dessa ämnen. Regeringen har därutöver genomfört en omfattande läsa-skriva-räkna-satsning. Genom sådana satsningar ges elever i behov av särskilt stöd bättre förutsättningar att nå kunskapskraven.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.