Böter för dålig luftkvalitet

Skriftlig fråga 2012/13:697 av Nilsson, Kristina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-08-12
Anmäld
2013-08-15
Besvarad
2013-08-26
Svar anmält
2013-08-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 augusti

Fråga

2012/13:697 Böter för dålig luftkvalitet

av Kristina Nilsson (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

EU-domstolen hotar att fälla Sverige för att flera kommuner har för dålig luftkvalitet. Sverige riskerar vid en fällande dom att få betala 200 miljoner kronor i böter, och regeringen vill att de berörda kommunerna ska vara med och dela på kostnaden.

Två av kommunerna med dålig luftkvalitet är Örnsköldsvik och Sundsvall. I båda städerna är det den tunga genomfartstrafiken på E4 som är orsaken till luftföroreningarna. I Sundsvall bygger man om vägen med en ny bro, så att all trafik inte behöver passera genom innerstaden. Men nu har regeringen frångått tidigare överenskommelse och vill införa avgift för personbilstrafiken på bron. Det skulle innebära att trafiken skulle fortsätta att passera genom innerstaden.

I Örnsköldsvik skulle en tunnel för genomfartstrafiken på E4 innebära en kraftig förbättring av luftkvaliteten, men detta prioriteras inte av regeringen i infrastrukturplaneringen.

Sammantaget kan man konstatera att Örnsköldsvik och Sundsvall både har dålig luftkvalitet och hotas med böter för detta på grund av brister i infrastrukturen, som de inte kan påverka och som är statens ansvar.

Vilka åtgärder avser miljöministern att vidta för att minska luftföroreningarna på E4 genom Örnsköldsvik och Sundsvall?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:697 besvarad av Miljöminister Lena Ek

den 26 augusti

Svar på frågorna

2012/13:697 Böter för dålig luftkvalitet

2012/13:699 Kompensation till kommuner

Miljöminister Lena Ek

Kristina Nilsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska luftföroreningarna på E4 genom Örnsköldsvik och Sundsvall. Kristina Nilsson har även frågat finansministern huruvida regeringen avser att kompensera kommuner som drabbas av böter för dålig luftkvalitet till följd av regeringens brist på infrastruktursatsningar. Frågan har överlämnats till mig. Båda frågorna tar sin utgångspunkt i diskussionen om luftkvalitet i Örnsköldsvik och Sundsvall och de kan besvaras i ett gemensamt svar.

Kristina Nilsson anför att EU-domstolen hotar att fälla Sverige för att flera kommuner har för dålig luftkvalitet. Detta påstående är inte korrekt. Europeiska kommissionen har dock gjort gällande att Sverige såvitt avser vissa partiklar (PM10) underlåter att uppfylla sina skyldigheter enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/50/EG av den 21 maj 2008 om luftkvalitet och renare luft i Europa (luftkvalitetsdirektivet) och att överträdelsen har en fortlöpande karaktär. EU-kommissionen har i den senaste skriftväxlingen ifrågasatt om Sverige klarar dessa krav i Norrköping, Södertälje, Uppsala och Stockholm. Det pågående ärendet berör således inte Örnsköldsvik och Sundsvall.

Jag vill dock framhålla att det förstås är av grundläggande betydelse att Sverige lever upp till sina EU-rättsliga åtaganden. Det är enligt min mening självklart att svenska aktörer agerar på ett sätt som medför att Sverige klarar sina EU-rättsliga åtaganden. Jag vill understryka att det viktigaste skälet till att ta itu med problemen med luftföroreningar är de negativa hälsoeffekter som föroreningarna medför. De senaste beräkningarna från Svenska miljöinstitutet visar att antalet förtida dödsfall i Sverige på grund av höga halter av partiklar och kvävedioxid uppgår till 3 400 respektive 3 000 varje år. Ansvaret för vår luftkvalitet är gemensamt, men kommunerna har ett stort ansvar genom att de svarar för stadsplanering och bebyggelseutveckling samt är väghållare för det kommunala gatunätet. Staten har ansvar för det statliga vägnätet och vad gäller E4 i både Örnsköldsvik och Sundsvall har Trafikverket arbetat med att lägga mer slitstark beläggning som ger upphov till färre partiklar. Vidare har Trafikverket arbetat med bland annat dammbindning och ökad vägrengöring i de båda städerna.

Regeringen gav den 20 december 2012 Trafikverket och länsplaneupprättarna i uppdrag att ta fram förslag till ny nationell plan för utveckling av transportsystemet och länsplaner för perioden 2014–2025. Trafikverket presenterade den 14 juni sitt förslag till ny nationell plan för perioden 2014–2025. Trafikverkets förslag analyseras nu närmare och förslagen remitteras nu brett. De ansvariga planupprättarna i respektive län har samtidigt i uppdrag att föreslå planer för utveckling av den regionala transportinfrastrukturen för samma tidsperiod. Förslagen till länsplaner ska redovisas för regeringen senast den 16 december 2013.

Trafikverket föreslår åtgärder för minskade partiklar och ökad säkerhet i Örnsköldsvik. En bro över Sundsvallsfjärden finns också med i förslaget till ny nationell plan. Regeringen kommer att ta ställning till Trafikverkets förslag och fatta beslut avseende den nationella planen och länsplanerna för perioden 2014–2025 under våren 2014. Jag kan därför i dag inte föregå regeringens kommande ställningstaganden i dessa frågor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.