Det svenska språkets ställning i Finland

Skriftlig fråga 2012/13:557 av Brodén, Anita (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-06-03
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2013-06-04
Svar anmält
2013-06-17
Besvarad
2013-06-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 juni

Fråga

2012/13:557 Det svenska språkets ställning i Finland

av Anita Brodén (FP)

till statsrådet Ewa Björling (M)

Samarbetet inom Norden är unikt i sitt slag, där gemensamma värdegrunder utgjort en plattform för djupt samarbete och beslut som underlättat såväl arbete som studier i våra respektive länder. Skandinaviska språket har varit en viktig brygga för åtskilliga möten, varför vi i Sverige värdesatt den tvåspråkiga kulturen i Finland, där svenskan haft en viktig plats. De populistiska strömningar som vi inte minst i det senaste valet noterade kring krav på att minska studiemöjligheter i svenska kan säkerligen bottna i en historia där den svenskspråkiga minoriteten utgjorde en maktelit. Om det är så bör vi ta det på stort allvar och arbeta i alla nordiska samarbetsforum för att ännu djupare involvera det finskspråkiga Finland i det nordiska samarbetet på folklig nivå. Alla våldshot gentemot politiker, oavsett anledning, har vi ett gemensamt ansvar för att fördöma och bekämpa. Svenska Folkpartiets viceordförande i Finland, Päivi Storgård, tolkade de mordhot hon utsatts för som ”en språkfråga och ett näthat, där finlandssvenskarna blivit en måltavla”. Det framkommer inte om det i detta fall enbart är kvinnor som blivit en måltavla.

Min fråga till statsrådet är om statsrådet är beredd att ta kontakt med sina finska kolleger för att gemensamt bedöma vilka insatser som behöver tas för att på ett bättre sätt involvera det finskspråkiga Finland på folklig nivå i nordiskt samarbete, att på ett positivt sätt främja tvåspråkigheten och att gemensamt bekämpa hot riktade mot beslutsfattare.

Svar på skriftlig fråga 2012/13:557 besvarad av Statsrådet Ewa Björling

den 17 juni

Svar på fråga

2012/13:557 Det svenska språkets ställning i Finland

Statsrådet Ewa Björling

Anita Brodén har frågat mig om jag är beredd att ta kontakt med mina finska kolleger för att gemensamt bedöma vilka insatser som behöver göras för att på ett bättre sätt involvera det finskspråkiga Finland på folklig nivå i nordiskt samarbete, att på ett positivt sätt främja tvåspråkigheten och att gemensamt bekämpa hot riktade emot beslutsfattare.

Anita Brodén erinrar inledningsvis om att samarbetet inom Norden är unikt i sitt slag, liksom att de skandinaviska språken varit en viktig brygga för åtskilliga möten. Förståelse av ett eller flera av de skandinaviska språken är en stor tillgång i det nordiska samarbetet. Det ger de omkring 25 miljoner människor som i dag lever i Norden utökade möjligheter på arbetsmarknaden, i utbildningssystemet och på kulturområdet. Finskan är självklart också ett av de officiella språken i Norden.

Som ordförandeland i Nordiska ministerrådet 2011 lyfte Finland fram betydelsen av ett brett deltagande i det nordiska samarbetet och förståelsen av de nordiska språken. Det är områden som vi fortsätter att främja och värna om i det nordiska samarbetet. Nordiska ministerrådet och Nordiska rådet har två gemensamma informationskontor i Finland, i Jyväskylä och i Vasa. Därutöver har också Pohjola-Nordens förbund, som är en organisation för folkligt nordiskt samarbete i Finland, tolv distriktskontor runt om i landet.

För Sverige är samhörigheten och samarbetet med Finland av stor betydelse. Kunskaper i de båda gemensamma språken är värdefulla både för vårt nordiska samarbete och för det bilaterala samarbetet, inte minst inom näringslivet. Det ligger ett särskilt värde i att många talar svenska i Finland och finska i Sverige. Från svensk sida har regeringen de senaste åren bidragit till språkprojektet Svenska nu i Finland, som syftar till att öka intresset för svenskundervisningen i finskspråkiga skolor. Projektet stöds även av den finska regeringen. På motsvarande sätt stöder både den svenska och den finska regeringen projektet Finska nu i Sverige, som syftar till att stärka användningen och skapa ett ökat intresse för det finska språket i Sverige.

Vad gäller de anonyma hot riktade mot finlandssvenska politiker, som frågeställaren hänvisar till, så har såväl den finska regeringen som politiska partier, myndigheter och andra tagit ett mycket tydligt avstånd från dessa. En förundersökning har också inletts av den finska polisen.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.