Ömsesidigt godkännande av fångstredskap

Skriftlig fråga 2012/13:494 av Leander, Helena (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-05-07
Anmäld
2013-05-13
Besvarad
2013-05-15
Svar anmält
2013-05-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 maj

Fråga

2012/13:494 Ömsesidigt godkännande av fångstredskap

av Helena Leander (MP)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Den 18 april beslutade regeringen om en ändring i jaktförordningen genom införandet av en klausul om så kallat ömsesidigt godkännande av fångstredskap. Enligt förordningsändringen kommer fällor av en typ som har godkänts i ett annat EU-land, i Turkiet eller i ett Eftaland som har undertecknat EES-avtalet att få användas i Sverige om produkten uppnår den svenska djurskydds- och säkerhetsnivån. Fällorna ska anmälas till Naturvårdsverket men behöver inte aktivt godkännas av myndigheten innan de kan användas i Sverige. Denna ändring kom mitt under Naturvårdsverkets utredning om föreskrifter för typgodkännande av fällor, som föreslår att utländska fällor inte ska behöva testas på nytt men däremot typgodkännas på samma villkor som svenska fällor.

Beslutet väcker en rad frågor. Är avsikten att Naturvårdsverket ska granska och pröva anmälan enligt samma djurskydds-, selektivitets- och säkerhetskriterier som vid ett aktivt typgodkännande? Kommer Naturvårdsverket att kunna ställa villkor på anmälda utländska fällor, till exempel krav på elektronisk larmanordning? Kommer anmälda, men inte aktivt godkända, fällor att kunna förbjudas i efterhand om det visar sig att de inte uppfyller Naturvårdsverkets kommande föreskrifter? Hur ska svenska fällor bedömas/godkännas i förhållande till de utländska som bara behöver anmälas? Och varför väntade inte regeringen med beslut i denna fråga tills Naturvårdsverkets utredning är klar?

Med anledning av ovanstående vill jag fråga landsbygdsministern om han avser att vidta några åtgärder för att inte avsaknaden av typgodkännande av utländska fällor ska riskera djurskyddet, naturvården eller säkerheten.

Svar på skriftlig fråga 2012/13:494 besvarad av Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

den 15 maj

Svar på fråga

2012/13:494 Ömsesidigt godkännande av fångstredskap

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

Helena Leander har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att inte avsaknaden av typgodkännande av utländska fällor ska riskera djurskyddet, naturvården eller säkerheten.

Enligt de hittillsvarande bestämmelserna i jaktförordningen (1987:905) gäller att fångstredskap ska vara av godkänd typ för att få användas. Prövningen av frågor om godkännande görs av Naturvårdsverket i samråd med Staten jordbruksverk. Denna ordning innebär att ett fångstredskap som redan har godkänts i ett annat EU-land måste genomgå ytterligare en prövning i Sverige för att få användas här. Detta krav på dubbel prövning är inte förenligt med EU:s principer om den fria rörligheten inom unionen. Regeringen har därför bedömt att en bestämmelse om ömsesidigt erkännande av en typ av fångstredskap som har prövats i ett annat EU-land bör införas så snart som möjligt. På grund av EU:s åtaganden gentemot EES-länderna och Turkiet omfattas även redskap från dessa länder.

Den nya bestämmelsen innebär att ett fångstredskap av en typ som har prövats i något av de nämnda länderna får användas i Sverige, om det uppnår en djurskydds- och säkerhetsnivå som är likvärdig den nivå som krävs av redskap som prövas i Sverige. Samma kriterier ska således gälla. Villkor som kan ställas för användningen av en typ av redskap som har godkänts i Sverige kan ställas även på ett motsvarande utländskt redskap. Om det efter anmälan av ett utländskt redskap visar sig att det inte uppnår den skyddsnivå som krävs i Sverige får Naturvårdsverket förbjuda redskapet. Utformningen av den nya bestämmelsen säkerställer således de skyddsnivåer som tillämpas i Sverige. Fångstredskap av en typ som inte har prövats i ett av de aktuella länderna ska godkännas av Naturvårdsverket, precis som hittills.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.