Gränssjukvårdsförordningen

Skriftlig fråga 2012/13:478 av Unander, Hans (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-04-29
Anmäld
2013-04-29
Besvarad
2013-05-08
Svar anmält
2013-05-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 april

Fråga

2012/13:478 Gränssjukvårdsförordningen

av Hans Unander (S)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

Undertecknad har av Rörbäcksnäs byalag blivit kontaktad i en fråga som är mycket angelägen för alla som bor i gränstrakterna mot Norge och Finland och som handlar om vad man kan råka ut för om man blir sjuk och har behov av sjukvård.

Frågan som de tar upp är gränssjukvårdsförordningen (1962:390). Den innebär att de som bor eller vistas i gränskommuner mot Norge och Finland och är försäkrade för bosättningsbaserade förmåner (4–5 kap. socialförsäkringsbalken) kan välja att fritt söka vård i till exempel Norge. Man behöver således inte söka förhandsbesked och inte heller uppvisa så kallat EU-kort. Vården omfattas av högkostnadsskyddet, och de som bor i gränstrakterna omfattas av samma rätt till subventionerad vård, på samma avgiftsvillkor, som personer bosatta i värdlandet. Den enskilde måste betala för vården själv och i efterhand söka ersättning – alternativt söka förhandsbesked före vårdtillfället.

Om den enskilde väljer att betala själv och söka ersättning i efterhand börjar en problemfylld resa – eftersom det är svårt att få korrekt information från Försäkringskassans handläggare och ännu svårare att få en begäran om ersättning snabbt och korrekt handlagd. Med andra ord: Gränssjukvårdsförordningen är okänd. Byalaget anser i likhet med undertecknad att frågan bör lyftas så att personer i gränstrakterna inte ska behöva föra en diskussion med Försäkringskassan om vad som gäller.

Vad kommer statsrådet att göra för att se till att information om reglerna i gränssjukvårdsförordningen kommer ut till befolkningen som bor i gränstrakterna mot Norge och Finland och till Försäkringskassans anställda?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:478 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 8 maj

Svar på fråga

2012/13:478 Gränssjukvårdsförordningen

Socialminister Göran Hägglund

Hans Unander har frågat socialförsäkringsministern vad statsrådet kommer att göra för att se till att informationen om reglerna i gränssjukvårdsförordningen kommer ut till befolkningen som bor i gränstrakterna mot Norge och Finland och till Försäkringskassans anställda.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Hälso- och sjukvården i Sverige ska erbjuda människor en behovsanpassad, tillgänglig och effektiv vård som är av god kvalitet. Regeringen har genomfört flera reformer för att stärka patientens ställning genom en ökad valfrihet och tillgänglighet till vård.

Ökade valmöjligheter för patienterna, både inom Sverige men även i andra EU-länder, är viktigt för att stärka patientens ställning. Regeringen har därför lagstiftat om vårdval i primärvården och samtidigt satsat på utvecklingsarbete vad gäller vårdval i den specialiserade vården. Regeringen har även i propositionen Patientrörlighet i EU – förslag till ny lagstiftning (2012/13:150) föreslagit hur valet av vårdgivare i andra EU-länder ska regleras i svensk rätt, det vill säga hur det så kallade patientrörlighetsdirektivet ska genomföras i Sverige.

Som parallella spår till den nya lagstiftningen om patientrörlighet finns även bestämmelser om rätten till gränsöverskridande vård i förordning (EG) nr 883/2004 samt i vissa bilaterala avtal och konventioner, exempelvis gränssjukvårdsförordningen (1962:390) och lagen (2013:134) om nordisk konvention om social trygghet.

Försäkringskassan har i dag ett nationellt samordningsansvar för information om och administration av den gränsöverskridande vården, inklusive gränssjukvårdsförordningen. Så kommer det att förbli även vid genomförandet av patientrörlighetsdirektivet och ikraftträdandet av den nya lagstiftningen. Försäkringskassan har tillsammans med Socialstyrelsen fått i uppdrag att etablera två nationella kontaktpunkter om gränsöverskridande vård i Sverige. Syftet med de nationella kontaktpunkterna är att tillgängliggöra den gränsöverskridande vården och hjälpa patienterna att göra informerade val.

Försäkringskassans informationsansvar riktar sig främst gentemot personer som bor i Sverige och som av olika anledningar har behov av att söka vård i ett annat EU-land. Informationen ska tydliggöra vilka förut­sättningar som finns för att söka vård i ett annat EU-land och få den ersatt. Informationen ska därmed även fortsättningsvis omfatta gränssjukvårdsförordningen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.