Till innehåll på sidan

Sveriges hållning vad gäller situationen i Burma/Myanmar

Skriftlig fråga 2012/13:463 av Ferm, Maria (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-04-24
Anmäld
2013-04-24
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2013-05-03
Svar anmält
2013-05-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 april

Fråga

2012/13:463 Sveriges hållning vad gäller situationen i Burma/Myanmar

av Maria Ferm (MP)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Den 22 april beslutades på ett utrikesministermöte att lyfta många av handelssanktionerna mot Burma/Myanmar samt sanktionerna mot Burma/Myanmars ledning. Burma/Myanmar har tagit viktiga steg mot demokrati och öppenhet under senare år. Val har hållits, privata dagstidningar har tillåtits och politiska fångar har släppts.

Ett ökat utbyte med omvärlden är av stor vikt för utvecklingen i Burma/Myanmar. Samtidigt är det viktigt att aktivt arbeta med de stora problem som finns i landet och inte åsidosätta kampen för mänskliga rättigheter i ivern att kunna etablera handel med ett fram till nu väldigt slutet land.

Situationen för den muslimska minoriteten rohingya är katastrofal. Det pågår enligt en nyutgiven rapport från Human Rights Watch etnisk rensning av rohingya. Detta är djupt allvarligt, och varken politiker från oppositionen eller regimen visar på någon handlingskraft. Tvärtom är diskrimineringen och attackerna många gånger uppbackade av myndigheter och regering.

Hundratusentals personer befinner sig i flyktingläger i Burma/Myanmar, och många försöker fly med rangliga båtar till Thailand eller Malaysia. Många har dött under tiden.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesministern på vilket sätt Sverige kommer att arbeta för att EU ska hålla uppe trycket mot Burma/Myanmar och vilka frågor som är prioriterade i kontakten med landets regering.

Svar på skriftlig fråga 2012/13:463 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 3 maj

Svar på fråga

2012/13:463 Sveriges hållning vad gäller situationen i Burma/Myanmar

Utrikesminister Carl Bildt

Maria Ferm har frågat mig på vilket sätt Sverige kommer att arbeta för att EU ska hålla uppe trycket mot Burma/Myanmar och vilka frågor som är prioriterade i kontakten med regeringen, mot bakgrund av att många av sanktionerna mot landet nyligen lyfts, och den svåra situationen för den muslimska minoriteten rohingya.

Vad gäller EU:s beslut den 22 april att häva merparten av sanktionerna mot Myanmar är det viktigt att komma ihåg att vapenembargot och förbudet mot export av produkter som kan användas för internt förtryck kvarstår.

EU:s beslut att häva resterande sanktioner tar fasta på den positiva utveckling som ägt rum i Myanmar under de senaste åren, som till exempel frisläppande av politiska fångar, utvecklingen av yttrandefrihet och ett stärkt parlament samt på den politiska vilja som det getts uttryck för i reformarbetet.

Många problem återstår dock och därför är det fortsatt mycket viktigt att det internationella samfundet tar alla tillfällen att lyfta fram behovet av fortsatta reformer i Myanmar. Rådsslutsatserna som antogs vid utrikesministermötet den 22 april uttrycker också EU:s oro vad gäller politiska fångar, våld mellan olika befolkningsgrupper, rohingya-frågan och vikten av humanitärt tillträde till konfliktområden. Sverige har varit starkt pådrivande i EU-kretsen vad gäller att betona vikten av dessa och andra MR-relaterade frågor.

Vad gäller situationen för den muslimska minoriteten rohingya har Sverige och EU gjort klart att vi förväntar oss att Myanmars regering ska säkerställa hela befolkningens åtnjutande av mänskliga rättigheter, varvid landets bristfälliga medborgarskapslagstiftning även aktualiseras. Sverige har bilateralt framfört detta budskap till Myanmar, och EU gjorde det senast i rådsslutsatserna den 22 april. Därtill antog MR-rådet i mars en resolution med liknande innehåll, framlagd av EU.

Sverige kommer att fortsätta verka inom EU-kretsen för tydliga budskap gentemot Myanmar, särskilt vad gäller politiska fångar, etniska konflikter, minoriteters ställning samt mänskliga rättigheter. EU fortsätter att noga följa utvecklingen i landet, och kommer inom kort att utöka personalstyrkan vid det EU-kontor som öppnades i Yangon för ett år sedan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.