Till innehåll på sidan

Byråkratiska visumreglers påverkan på handeln

Skriftlig fråga 2012/13:319 av Bucht, Sven-Erik (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-02-19
Anmäld
2013-02-19
Besvarad
2013-02-27
Svar anmält
2013-03-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 februari

Fråga

2012/13:319 Byråkratiska visumreglers påverkan på handeln

av Sven-Erik Bucht (S)

till statsrådet Tobias Billström (M)

Att utveckla handel och folkligt utbyte med andra länder är viktigt för vårt land. Ryssland är ett land i vår närhet som vi kan utveckla vår handel med. I Norrbotten, särskilt i Tornedalen, finns en stor potential för affärer med Ryssland. Det är inte mer än tre timmar till den ryska gränsen, men tyvärr försvåras besök och utbyte av att vi har krångliga och onödigt byråkratiska visumregler. Det är ett hinder för utveckling av handel, besöksnäring och affärskontakter men även för folkligt utbyte som är viktigt för demokratiutvecklingen i Ryssland.

Visumregler kan skilja sig mellan länder, även inom Schengenområdet. Om vi jämför våra regler med Finlands är deras betydligt enklare. De finska reglerna möjliggör för en rysk medborgare som vill besöka Finland att resa fritt i landet med både turistvisum och affärsvisum. De behöver inte ange vilken ort i Finland de ska besöka. Ingen inbjudan krävs om visumet är för en tid under två år. De svenska visumreglerna för turistvisum kräver visserligen ingen inbjudan, men besökare måste visa hotellreservation och biljetter. Om de vill besöka fler städer måste besökarna även visa upp en färdplan för konsulatet. Och vid besök hos vänner eller vid affärsresor krävs alltid en inbjudan. Detta är definitivt inte regler som stimulerar handel, affärskontakter och folkligt utbyte. En förenkling av de svenska reglerna med Finlands regler som modell skulle skapa helt andra förutsättningar. Det skulle öka handel och affärer samt bidra till demokratiutvecklingen i vårt grannland Ryssland.

Har statsrådet gjort det ställningstagandet att de svenska visumreglerna stimulerar handel och folkligt utbyte, och är statsrådet beredd att ta initiativ till förenkling av de svenska visumreglerna?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:319 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 27 februari

Svar på fråga

2012/13:319 Byråkratiska visumreglers påverkan på handeln

Statsrådet Tobias Billström

Sven-Erik Bucht har frågat mig om jag har gjort det ställningstagandet att de svenska visumreglerna stimulerar handel och folkligt utbyte och om jag är beredd att ta initiativ till förenkling av de svenska visumreglerna.

Först vill jag börja med att understryka att politiken när det gäller besöksviseringar till Schengenområdet är fullt ut harmoniserad på EU-nivå. Det går därför inte att tala om svensk respektive finsk viseringspolitik i det här hänseendet. Alla Schengenstater följer den så kallade viseringskodexen (Europaparlamentets och rådets förordning (EG) 810/2009 av den 13 juli 2009 om införande av en gemenskapskodex om viseringar) när man utfärdar viseringar till Schengenområdet. Därtill har medlemsstaternas myndigheter i Ryssland även att förhålla sig till viseringsförenklingsavtalet från 2007 mellan EU och Ryssland. Tanken är att praxis ska vara så likartad som möjligt, oavsett vilken medlemsstat som prövar en viseringsansökan.

Den 14 januari 2013 trädde nya regler i kraft avseende dokumentationskrav vid ansökan om Schengenvisering från personer i Ryssland. Samtliga utlandsmyndigheter i Ryssland som utfärdar Schengenviseringar ska arbeta utifrån en gemensamt framtagen lista. Listan är inte i något hänseende tillämplig på frivillig basis och några förändringar, tillägg eller nationella inslag får inte förekomma. Från svensk sida arbetar våra svenska utlandsmyndigheter i Moskva och Sankt Petersburg helt i enlighet med dokumentationskravet i denna lista och det förväntas också de finska utlandsmyndigheterna göra.

För att underlätta för viseringssökande medborgare från Ryssland arbetar våra svenska utlandsmyndigheter aktivt för att ha så korta handläggningstider som möjligt. Under 2012 var handläggningstiden vid den svenska ambassaden i Moskva i genomsnitt 1,5 arbetsdag för en viseringsansökan, vilket är mycket snabbt.

Den svenska ambassaden i Moskva samarbetar också med en extern tjänsteleverantör som finns representerad på 17 orter över hela Ryssland i syfte att ytterligare underlätta för sökande som inte bor i Moskva eller Sankt Petersburg. De svenska utlandsmyndigheterna utfärdar även i stor utsträckning viseringar som tillåter flera inresor för att förenkla procedurerna för ryska medborgare som har anledning att ofta besöka Sverige och som vid ansökan begär detta, exempelvis affärsresenärer.

Mitt svar till Sven-Erik Bucht är således att jag anser att rådande regler för viseringar stimulerar handel och folkligt utbyte och jag har för närvarande inte för avsikt att initiera eller driva förslag till några ytterligare förenklingar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.