Fatca och riksdagen

Skriftlig fråga 2012/13:307 av Jakobsson, Leif (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-02-11
Anmäld
2013-02-12
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2013-03-01
Svar anmält
2013-03-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 februari

Fråga

2012/13:307 Fatca och riksdagen

av Leif Jakobsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Fatca är en amerikansk lagstiftning som ålägger finansiella institut över hela världen att lämna uppgifter – motsvarande svenska kontrolluppgifter – om amerikanska tillgångar till den amerikanska skattemyndigheten IRS. Regelverket gäller från den 1 januari 2013 men börjar inte tillämpas förrän den 1 januari 2014.

Vi har alltså att göra med en lagstiftning av främmande makt som är avsevärt ingripande i svenska förhållanden – en lagstiftning som om den gällde ömsesidigt för alla stater förvisso torde ha stora fördelar för bekämpning av skattefusk och ekonomisk brottslighet men som i detta fall är konstruerad för att främja amerikanska intressen och kan påtvingas andra stater, eftersom USA är den supermakt man är.

Fatca är ett regelverk som enligt uppgift antogs i USA den 18 mars 2010. Frågan är varför regeringen inte har informerat riksdagen närmare i detta ärende, som principiellt är av stor vikt eftersom det ingriper både i Sveriges suveränitet och i hur vi ser på integriteten för boende i Sverige. Utländsk makt ålägger under sanktionshot svenska företag att lämna ut vissa uppgifter som förefaller kunna gälla även dess medborgare som är stadigvarande bosatta i Sverige. Avtalet måste rimligen riksdagsbehandlas, och regeringen är en minoritetsregering vars förslag till avtal kan fällas utan bredare parlamentarisk förankring. Riksdagen torde också ha intresse av integritetsaspekten.

Mot bakgrund av vilka fakta och omständigheter har finansministern inte tagit initiativ till en tidig och bred information om Fatca till riksdagen så att ärendet kunnat genomlysas och förankras via till exempel hearings i utskott med mera?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:307 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 1 mars

Svar på frågorna

2012/13:306 Fatca och EU

2012/13:307 Fatca och riksdagen

2012/13:308 Svenska förhandlingar kring Fatca

Finansminister Anders Borg

Leif Jakobsson har frågat mig mot bakgrund av vilka fakta och omständigheter jag inte har tagit initiativ till en tidig och bred information om Fatca till riksdagen så att ärendet kunnat genomlysas och förankras via till exempel hearing i utskott med mera.

Leif Jakobsson har även frågat mig med vilka utgångspunkter jag och Sverige förhandlar med USA kring Fatca och med vilket tidsperspektiv för en överenskommelse.

Leif Jakobsson har vidare frågat EU-ministern om hon och Sverige tagit något initiativ för att Fatca skulle hanteras utifrån EU och därmed ge samtliga medlemsstater lika skyldigheter och rättigheter.

Ansvarsfördelningen inom regeringen är så fördelad att det är jag som ska svara även på den sistnämnda frågan.

Fatca är en amerikansk lagstiftning som ålägger finansinstitut i hela världen att rapportera tillgångar och kapitalinkomster på konton som innehas av personer som är skattskyldiga i USA. Lagstiftningen är hårt kritiserad eftersom det är ett unilateralt regelverk som riktar krav mot finansinstitut utanför USA att rapportera till skattemyndigheten i USA.

Som ett alternativ till den amerikanska lagstiftningen har Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien och Spanien tillsammans med USA utarbetat ett modellavtal för ömsesidigt mellanstatligt informationsutbyte. Modellavtalet innebär att finansinstituten i respektive land rapporterar till skattemyndigheten i det egna landet och skattemyndigheterna sedan utbyter information. Det är med detta modellavtal som utgångspunkt som Sveriges förhandlingar med USA äger rum. För Sveriges del innebär detta bland annat att den amerikanska skattemyndigheten också ska lämna information till Skatteverket om svenska personers inkomster i USA. Synpunkter på hur avtalet bör utformas har inhämtats från de svenska finansinstituten och Skatteverket. Ett första svenskt förslag till avtal har skickats över till USA. Hur lång tid förhandlingarna kommer att ta är i nuläget svårt att precisera.

De avtal som hittills offentliggjorts (bland annat mellan USA och Storbritannien, Danmark respektive Irland) utgår samtliga från det nämnda modellavtalet och innehåller bestämmelser om att mer gynnsamma villkor i andra länders avtal, såvida avtalen i övrigt är lika, ska gälla även för dessa länder. USA har gett uttryck för att vilja ta med sådana bestämmelser också i alla kommande avtal. EU:s medlemsstaters rättigheter och skyldigheter med anledningen av avtal som grundar sig på det modellavtalet kan således väntas bli mycket lika. Bil. 2 till modellavtalet innehåller dock landspecifika undantag för betalningsmottagare, finansinstitut och finansiella produkter. Mot bakgrund av detta har regeringen inte ansett det behövligt att hantera Fatca gemensamt inom EU.

Det är angeläget att i så stor utsträckning som möjligt reducera möjligheterna till skatteundandragande som sker exempelvis genom internationella transaktioner. Som ett led i denna strävan pågår ett löpande arbete inom Finansdepartementet bland annat med bestämmelser om informationsutbyte i skatteavtal och informationsutbytesavtal. Sverige har också varit pådrivande inom EU i arbetet med de nya direktiven om beskattning av inkomster från sparande och administrativt samarbete i fråga om beskattning. Sverige verkar även aktivt inom OECD och andra forum för ett utbyggt och effektiviserat informationsutbyte. Bekämpande av internationellt skatteundandragande och skattefusk genom bland annat att, såsom nu är i fråga, ingå mellanstatliga avtal om ömsesidigt informationsutbyte överensstämmer således med den politik som Sverige länge fört på detta område.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.