Postservicen på landsbygden

Skriftlig fråga 2012/13:245 av Olsson, Lena (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-01-14
Anmäld
2013-01-14
Besvarad
2013-01-23
Svar anmält
2013-01-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 januari

Fråga

2012/13:245 Postservicen på landsbygden

av Lena Olsson (V)

till statsrådet Anna-Karin Hatt (C)

Landsbygdskommunerna har under lång tid utarmats på både offentlig och privat service. Detta har medfört att invånarna på landsbygden i allt större utsträckning flyttar därifrån. Samtidigt som regeringen i ord säger sig värna hela landet för man i praktiken en politik som avfolkar landsbygden. På senare tid har det framkommit att Posten nu återigen avser att dra ned på servicen. Exakt var neddragningarna kommer att ske är oklart, men att mycket av den försämrade servicen kommer att drabba landsbygden står redan nu klart.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att landsbygdens invånare ska ha tillgång till en god postservice?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:245 besvarad av Statsrådet Anna-Karin Hatt

den 23 januari

Svar på fråga

2012/13:245 Postservicen på landsbygden

Statsrådet Anna-Karin Hatt

Lena Olsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att landsbygdens invånare ska ha tillgång till en god postservice.

Jag vill börja med att understryka att det är viktigt för mig och regeringen att det finns en postservice av god kvalitet med hög tillgänglighet i hela landet. Den ska, i så stor utsträckning som möjligt, tillgodose behoven hos alla hushåll och företag. Det är därför som staten nu, precis som tidigare, ställer långtgående krav på Posten AB. Posten AB har att följa de tillståndsvillkor som gäller, vilka meddelas av Post- och telestyrelsen (PTS) med stöd av bestämmelserna i postlagen (2010:1045). De förändringar Posten gör i sin verksamhet ska ske på ett sådant sätt att villkoren för den samhällsomfattande posttjänsten uppfylls.

De allmänna råd för utdelning av post i och utanför tätort som PTS utfärdar har varit i kraft sedan 2005. Kraven i de allmänna råden är att betrakta som minimikrav. Om en postoperatör följer de principer som anges i de allmänna råden bedömer PTS att operatören har fullgjort de skyldigheter som följer av postlagen. PTS är ansvarig för att, om det behövs, fatta beslut om åtgärder som behövs för att postlagen och tillståndsvillkoren ska följas.

PTS senaste kartläggning visar att 97 procent av samtliga hushåll och företag utanför tätort vid det tillfället hade mindre än 500 meter till postlådan. Under 2013 avser PTS att uppdatera denna kartläggning för att få en aktuell bild och för att se om några förändringar skett på området.

Personer som är över 80 år eller har en funktionsnedsättning och bor i glesbygd kan få sin post utdelad vid tomtgränsen eller i undantagsfall vid boningshuset. Posten ansvarar för att utföra denna tjänst efter att PTS på uppdrag av och med finansiering från regeringen upphandlat denna.

Tillgången till post i hela landet är en viktig fråga, och jag följer noga utvecklingen på detta område.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.