Till innehåll på sidan

Gränspolisens kompetens att hantera utlänningsärenden

Skriftlig fråga 2012/13:199 av Ferm, Maria (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-12-12
Anmäld
2012-12-12
Besvarad
2012-12-19
Svar anmält
2012-12-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 december

Fråga

2012/13:199 Gränspolisens kompetens att hantera utlänningsärenden

av Maria Ferm (MP)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

I medierna har det under senare tid framkommit att företrädare för polismyndigheters gränskontrollverksamhet framfört att deras bedömningar är annorlunda än Migrationsverkets och att de verkställer ärenden oavsett den utländske personens fysiska eller psykiska status och oavsett om Migrationsverket skulle komma att ompröva sitt beslut eller ej.

Jag har också nåtts av uppgifter om att företrädare för gränspolisen bedriver en omfattande inre gränskontroll i bland annat Malmö med spontana ID-kontroller av barn och att allmänheten uppmanas att lämna in tips om var utländska personer befinner sig. Kontroller vid spärrar i tunnelbanan i Stockholm används enligt Stockholmspolisen själv systematiskt för att jaga papperslösa, trots att det är ett sätt att kringgå lagen.

En inre utlänningskontroll får enligt 9 kap. 9 § tredje stycket utlänningslagen (2005:716) endast ske om det finns grundad anledning att anta att personen saknar rätt att uppehålla sig här i landet eller om det annars finns särskild anledning till kontroll. Polismyndigheten ska särskilt beakta behovet av utbildning i utlänningsrätt för poliser och att inre utlänningskontroll inte får genomföras enbart på grund av att en person har ett utseende som uppfattas som utländskt eller på grund av hans eller hennes språk eller namn.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga justitieministern vilka åtgärder hon avser att vidta för att polisen ska följa gällande lagstiftning kring inre gränskontroller och för att poliser som arbetar med ärenden om verkställighet enligt utlänningslagen ska ha fullgod kunskap om utlänningsrätt.

Svar på skriftlig fråga 2012/13:199 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 19 december

Svar på fråga

2012/13:199 Gränspolisens kompetens att hantera utlänningsärenden

Justitieminister Beatrice Ask

Maria Ferm har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att polisen ska följa gällande lagstiftning kring inre gränskontroller och för att poliser som arbetar med ärenden om verkställighet enligt utlänningslagen ska ha fullgod kunskap om utlänningsrätt.

Sverige ska ha en human asylpolitik. För att det ska vara hållbart på sikt krävs att de personer, som, efter en rättssäker prövning, bedömts sakna behov av skydd, återvänder till sina hemländer. I de fall den enskilde inte återvänder självmant är det polisen som ska se till att avvisnings- eller utvisningsbeslutet genomförs.

Polisen har i uppdrag att övervaka att personer inte vistas eller arbetar i landet utan nödvändiga tillstånd. Det innebär bland annat att de ska efterspana personer som fått ett beslut om avvisning eller utvisning. För att säkerställa att personer inte vistas i Sverige utan tillstånd får polisen genomföra inre utlänningskontroller med stöd av utlänningslagen (2005:716). Kontroller är och ska vara ett naturligt inslag i det vardagliga polisarbetet. Självklart ska polisen noga följa de regler som finns när de utför dessa kontroller.

Varje polismyndighet ansvarar för att säkerställa att dess personal har den kunskap och den utbildning de behöver. Detta görs bland annat med hjälp av särskilt utbildade instruktörer i utlänningsrätt. Som ett komplement till den sedvanliga utbildningen finns också en nyligen framtagen interaktiv utbildning i utlänningsrätt.

Den inre gränskontrollen är en prioriterad och allt viktigare del av det gemensamma Schengensamarbetet och Sverige har en skyldighet att motverka olagliga vistelser inom Schengenområdet. Regeringen kommer att fortsätta att följa att polisen utför sitt uppdrag på det här området.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.