Till innehåll på sidan

Växande arbetslöshet i Skåne och Landskrona

Skriftlig fråga 2011/12:713 av Karlsson, Anders (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-07-25
Besvarad
2012-08-08
Anmäld
2012-08-16
Svar anmält
2012-08-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 juli

Fråga

2011/12:713 Växande arbetslöshet i Skåne och Landskrona

av Anders Karlsson (S)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

Massarbetslösheten växer i Skåne och i min hemkommun Landskrona. Arbetsförmedlingen rapporterade för juni månad att 58 100 personer var inskrivna som öppet arbetslösa eller deltog i program med aktivitetsstöd, jämfört med 54 500 förra året. Arbetslösheten ökar snabbast för dem som varit arbetslösa mindre än sex månader eller mer än två år.

Arbetslösheten i Skåne är 9,5 procent i maj (i förhållande till den registerbaserade arbetskraften), vilket kan jämföras med 8 procent för hela landet. Dessa siffror torde ungefär ligga kvar även för juni månad.

Arbetslösheten i min hemkommun ligger nu på 14–15 procent, och den i Malmö, som är Skånes ojämförligt största kommun, ligger någon procent lägre.

Genom vilka insatser vill statsrådet häva massarbetslösheten och det som benämnts utanförskapet, vilka båda blivit högre sedan 2006, i Skåne och Landskrona?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:713 besvarad av Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

den 8 augusti

Svar på fråga

2011/12:713 Växande arbetslöshet i Skåne och Landskrona

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

Anders Karlsson har frågat mig genom vilka insatser jag vill häva massarbetslösheten och det som benämnts utanförskapet, vilket båda har ökat sedan 2006, i Skåne och Landskrona.

Regeringen arbetar kontinuerligt med att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt genom åtgärder som förstärker arbetsutbudet och arbetskraftsefterfrågan. De arbetsmarknadspolitiska resurserna prioriteras också tydligt för dem som står längst från arbetsmarknaden. Med undantag för läget under finanskrisen har sysselsättningen utvecklats starkt sedan alliansregeringen tillträdde 2006. I juni ökade den med 48 000 personer jämfört med samma period förra året. Utanförskapet mätt med så kallade helårsekvivalenter har minskat både nationellt och i Skåne län. Fler personer kan försörja sig på arbete i stället för med bidrag. Andelen arbetslösa är dock fortsatt alltför hög.

Regeringen har därför under 2012 satsat 3,5 miljarder kronor i syfte att stärka Arbetsförmedlingen. Det är åtgärder som främst ska bidra till att förhindra och minska långtidsarbetslösheten. Bland annat har omfattande resurser tillförts Arbetsförmedlingen för att öka handläggartätheten i syfte att förbättra stödet till de arbetslösa. Kvaliteten och aktiviteterna i jobb- och utvecklingsgarantin ska höjas och Arbetsförmedlingens arbete ska bedrivas effektivare. Under 2012 har också antalet platser för arbetsmarknadsutbildning och arbetspraktik ökat.

Arbetsförmedlingen har resurser både för personal och för arbetsmarknadspolitiska program. Det är deras uppgift att se till att resurserna fördelas i hela landet och därmed särskilt beakta de regioner som är speciellt drabbade av arbetslöshet.

För att minska arbetslösheten är det viktigt att vi får fler och växande företag. Regeringen för en långsiktig politik för att förbättra förutsättningarna för företagandet i alla delar av landet.

Utvecklingen på arbetsmarknaden påverkas i stort av politikens utformning i den bemärkelsen att den skapar förutsättningar för arbete och tillväxt. Vissa grupper, till exempel ungdomar, har särskilt svårt att träda in på arbetsmarknaden. Regeringen är därför angelägen om att tillsammans med arbetsmarknadens parter diskutera åtgärder för att skapa fler och bredare vägar in på arbetsmarknaden. Därför kommer jag tillsammans med finansministern att ha fortsatta samtal med arbetsmarknadens parter om vad staten och parterna tillsammans kan göra för att underlätta arbetsmarknadsinträdet för arbetslösa, med särskilt fokus på ungdomar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.