Sjökortens riktighet

Skriftlig fråga 2011/12:71 av Widman, Allan (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-10-26
Anmäld
2011-10-26
Besvarad
2011-10-31
Besvarad
2011-11-02
Svar anmält
2011-11-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 oktober

Fråga

2011/12:71 Sjökortens riktighet

av Allan Widman (FP)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Det är väl känt bland yrkes- och fritidsskeppare att svenska sjökort felar till följd av landhöjning och bytet av geodetiskt referenssystem till WGS 84. Därmed kan de ta hänsyn till dessa felkällor i sin navigation.

Däremot finns det ingen offentligt tillgänglig information om vilka sjökort som har korrigerats av Sjöfartsverket och Lantmäteriverket inom projektet Nationell Strandlinje (NSL) för fel som härör från bristfällig hantering vid produktionen av sjökort. Dessa fel kan vara olika stora och i olika riktningar i ett och samma sjökort. Eftersom strandlinjen i många fall är baslinje, så har frågan rättsliga och säkerhetspolitiska implikationer.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder, så att sjöfarande kan bedöma riktigheten av enskilda svenska sjökort också med avseende på felaktigheter härrörande från deras produktion?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:71 besvarad av Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

den 31 oktober

Svar på fråga

2011/12:71 Sjökortens riktighet

Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Allan Widman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta så att sjöfarande kan bedöma riktigheten av enskilda svenska sjökort också med avseende på felaktigheter härrörande från deras produktion.

Det är riktigt som Allan Widman skriver att det finns vissa brister i Sjöfartsverkets sjökortsprodukter. De kvalitetsbrister som finns i svenska sjökort har dock liten inverkan på handelssjöfarten. Bristerna i sjökorten har flera orsaker men de beror främst på att sjökortsinformationen har tagits fram under en lång tid med hjälp av olika tekniker. Det ska dock påpekas att arbetet med sjömätning fortskrider inom Sjöfartsverket.

I mitten av 2000-talet började Sjöfartsverket och Lantmäteriet att gemensamt bygga upp något som man kallar för Nationell Strandlinje (NSL). Principen bygger på att man utgår ifrån Lantmäteriets mest detaljerade beskrivning av strandlinjen. Därefter gör Sjöfartsverket tilläggskartering av specifika objekt som inte ursprungligen ingår i Lantmäteriets kartering. För att möta behovet av mer lägesriktiga sjökortsprodukter har Sjöfartsverket i liten skala börjat implementera NSL i Sjöfartsverkets sjökortsprodukter. I samband med detta görs även en del andra kvalitetshöjande åtgärder, såsom att flytta fasta sjömärken till inmätt position och i någon mån justera djupinformationen så att den relativa noggrannheten till strandlinjen bibehålls. Att använda sig av NSL för att höja lägesnoggrannheten och aktualiteten har stora positiva effekter för sjökortsprodukterna.

Vad avser kopplingen mellan strandlinjen och Sveriges havsgränser och då främst baslinjen, har Havsgränsutredningen (UD 2011:01) precis påbörjat sitt arbete. Inom ramen för utredningen ska de svenska baslinjerna och de olika jurisdiktionsgränserna till havs ses över i syfte att ge dessa den precision som modern teknik medger. Utredningen ska redovisas i slutet av 2013.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.