Till innehåll på sidan

Näringspolitik för företagare inom rederinäringen

Skriftlig fråga 2011/12:691 av Jakobsson, Leif (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-07-10
Besvarad
2012-07-19
Besvarad
2012-07-24
Anmäld
2012-08-16
Svar anmält
2012-08-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 juli

Fråga

2011/12:691 Näringspolitik för företagare inom rederinäringen

av Leif Jakobsson (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Företag och företagare inom rederinäringen har under fem års tid försökt att få en dialog med regeringen om tonnageskatten. Statsrådets partikollega, den tidigare infrastrukturministern Åsa Torstensson, uttalade sig positivt om tonnageskatt alldeles i slutet av sin ämbetsperiod. Företrädare i Europaparlamentet, riksdag och kommuner från Centerpartiet, Folkpartiet liberalerna och Kristdemokraterna har vid olika tillfällen skrivit debattartiklar om att regeringen måste införa en tonnageskatt. Skatteutskottet är enigt i frågan. Vad som saknas är att regeringen verkställer riksdagens uttalade vilja.

Nu i juli sägs 200 personer upp i Malmö och ytterligare 100 varslas. Ännu ett rederi flaggar ut. Rederinäringens frågor tycks glida runt mellan infrastrukturministern, näringsministern och finansministern där den sistnämnde utgör bromsklossen.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att vi ska få se en blomstrande och expanderande rederinäring och sjöfart?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:691 besvarad av Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

den 19 juli

Svar på frågorna

2011/12:691 Näringspolitik för företagare inom rederinäringen

2011/12:692 Arbetslinjen till sjöss

2011/12:694 Utflaggning av svensk sjöfart

Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Leif Jakobsson har frågat mig genom vilka åtgärder jag avser att hejda utflaggningen av svenska jobb och fartyg. Jakobsson har också ställt liknande sjöfartsrelaterade frågor till två av mina kolleger. Han har frågat näringsminister Annie Lööf vilka åtgärder hon vill vidta för att vi ska få se en blomstrande och expanderande rederinäring och sjöfart. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström har han frågat genom vilka insatser hon avser att behålla och skapa nya arbetstillfällen till sjöss. Jag lämnar ett samordnat svar för de tre frågorna.

Jakobsson tar i samtliga frågor utgångspunkt i att ett Malmöbaserat rederi flaggar ut från det svenska registret med följd att 200 personer sägs upp. Regeringen är väl medveten om konkurrenssituationen för svensk sjöfart. På regeringens uppdrag lämnades betänkandet Svensk sjöfarts konkurrensförutsättningar i oktober 2010, SOU 2010:73. Innan dess hade regeringen också låtit Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser genomföra en studie av det svenska maritima klustret. I budgetpropositionen för 2012 aviserade regeringen förra hösten en satsning på svensk sjöfart och just nu pågår framtagande av en sjöfartsstrategi som syftar till att förbättra konkurrensförutsättningarna och därmed möjligheterna till arbetstillfällen. Den avses att presenteras i höst.

Den sannolikt mest viktiga faktorn för en konkurrenskraftig svensk sjöfart är kostnaderna för att driva fartygen. Sjöfarten agerar på en global marknad. Global konkurrens råder därför för de flesta delarna av branschen, både vad avser möjliga transportuppdrag och driftskostnader. Arbetskraftskostnaden är i detta sammanhang den som kan påverkas mest och som också är största skälet till att svenska rederier flaggar sina fartyg i andra stater som ofta har så kallade internationella register. Det nämnda betänkandet förordade inte ett införande av ett sådant register i svensk rätt mot bakgrund av att ett sådant riskerar att strida mot Sveriges åtaganden i internationella konventioner. Mina sonderingar har också indikerat att något stöd för en sådan förändring inte finns bland arbetstagarparterna och sannolikt heller inte i riksdagen.

Regeringen fokuserar därför på andra åtgärder som kan förbättra konkurrensförutsättningarna och därmed också förutsättningar för att behålla svensk flagg. Redan genomförda insatser är ökade möjligheter att använda klassificeringssällskap för besiktning av fartyg och ett minskat besiktningsintervall för de besiktningar som ligger kvar på Transportstyrelsen som nationell tillsynsmyndighet. Exempel på andra åtgärdsområden som är aktuella för sjöfartsstrategin är översyn av sjöfartsstödet, moderniserade regler för fartygsregistreringen, satsning på sjöfartsforskning, unionsregler för sjöfart på inre vattenvägar, förbättrade möjligheter till sjöfartspraktik med flera.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.