Turkiets konfiskering av syrianers egendom

Skriftlig fråga 2011/12:677 av Halef, Robert (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-06-26
Anmäld
2012-06-28
Besvarad
2012-06-28
Besvarad
2012-07-10
Svar anmält
2012-08-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 juni

Fråga

2011/12:677 Turkiets konfiskering av syrianers egendom

av Robert Halef (KD)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Den 13 juni beslutade Turkiets högsta domstol att konfiskera över 250 000 kvadratmeter av det syrianska klostret Mor Gabriels mark. Två tidigare domar från domstolen i staden Midyat som erkänt klostrets rätt till marken ogiltigförklarades därmed. Beslutet är i högsta grad politiskt och syftar till att ytterligare underminera landets syrianska ursprungsbefolknings rättigheter.

Mor Gabriel grundades år 397, århundraden innan islam och Turkiet kom till. Klostret har ett stort symbolvärde för kristna världen över, inte minst för Turkiets syrianska minoritet. Klostret sjuder av aktivitet och har varje vecka tusentals besökare från hela världen. Många kristna vallfärdar till klostret för att visa sitt stöd för biskopen, nunnorna, prästerna och klostrets elever.

Turkiet är kandidatland till EU. Bristen på respekt för etniska och religiösa minoriteter är dock stor, och beslutet om konfiskering av Mor Gabriels egendom har fått många europeiska parlament att diskutera det orättfärdiga beslutet. I mars 2012 fick jag i ett möte med ledande turkiska parlamentariker i Ankara ett löfte om en lösning som skulle vara till klostrets bästa. Det var ett löfte med lite kraft bakom orden. Det är nu hög tid att skärpa kraven på Turkiet gällande landets behandling av minoritetsgrupper.

Mot denna bakgrund är min fråga till utrikesministern:

Avser utrikesministern att kontakta den turkiska regeringen och framföra kritik mot beslutet om konfiskering av Mor Gabriels mark, samt att verka för att lyfta denna fråga till det europeiska ministermötet?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:677 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 28 juni

Svar på frågorna

2011/12:667 Minoriteters rätt till skydd och egendom i Turkiet

2011/12:677 Turkiets konfiskering av syrianers egendom

Utrikesminister Carl Bildt

Yilmaz Kerimo har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att se till att Turkiet följer sina åtaganden om att respektera minoriteters rättigheter. Robert Halef har frågat mig om jag avser att kontakta den turkiska regeringen och framföra kritik mot beslutet om konfiskering av Mor Gabriels mark, samt att verka för att lyfta denna fråga till det europeiska ministermötet. Jag har valt att besvara båda frågorna i ett sammanhang.

Minoriteternas ställning i Turkiet har under större delen av republikens historia varit utsatt. Först under det senaste decenniet har steg tagits för att erkänna Turkiets etniska och religiösa mångfald, och försöka komma till rätta med den diskriminering som förekommit. Ett exempel är diskussionen kring den kurdiska frågan, där regeringen nyligen föreslagit frivillig skolundervisning i kurdiska språket. Ett annat exempel gäller den reformerade lagen om stiftelser från augusti 2011, vilken har givit religiösa samfund, inte minst de grekisk-ortodoxa, armenisk-ortodoxa och syrisk-ortodoxa kyrkorna, möjlighet att återfå äganderätten till historiska byggnader. Som ett resultat av detta har ett antal egendomar, däribland Galata-skolan i Istanbul, överlämnats.

Jag ser positivt på att turkiska regeringen numera för en dialog med de religiösa samfunden, och noterar härvidlag inte minst utrikesminister Davutoğlus möten med de ortodoxa kyrkornas patriarker, liksom katolska och judiska företrädare, i mars 2012. Jag utgår ifrån att den turkiska regeringen arbetar för att komma till rätta med utestående problemfrågor för dessa samfund.

Samtidigt är det oroväckande att rättsprocesserna mot Mor Gabriel-klostret drivits till sin spets av turkiska myndigheter. Det är angeläget att klostret kan verka under stabila förutsättningar. EU har uttryckt sin oro för fallet Mor Gabriel senast vid associationsrådet med Turkiet den 22 juni i år.

Sverige lägger stor vikt vid att följa minoritetsfrågorna och för också dialog med minoriteternas företrädare i Turkiet. Det görs också av EU-kommissionen som pekat på behovet av ytterligare betydande åtgärder i framstegsrapporten förra året. Det är viktigt att Turkiet visar respekt för den kulturella och religiösa mångfald som är en omistlig del av landets historiska arv.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.