Till innehåll på sidan

Våg av arresteringar mot kulturarbetare i Iran

Skriftlig fråga 2011/12:6 av Yazdanfar, Maryam (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-09-21
Anmäld
2011-09-22
Besvarad
2011-09-28
Svar anmält
2011-09-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 september

Fråga

2011/12:6 Våg av arresteringar mot kulturarbetare i Iran

av Maryam Yazdanfar (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Under de senaste åren har iransk film fått större spridning. Såväl fiktion som dokumentärfilm som problematiserar i det iranska samhället tabubelagda ämnen som jämställdhet, barns rättigheter, yttrandefrihet och demokrati. I takt med att dessa filmer fått ökat publicitet och spridning har även den iranska regimens förföljelse av filmskaparna ökat.

Mojtaba Mirtahmasb, Hadi Afarideh, Katayoun Shahabi, Mehrdad Zehedian, Nasser Saffarian och Mohsen Shahrnazdar är dokumentärfilmare och hör till de kulturpersonligheter som i en ny våg av arresteringar fängslats på rättsvidriga grunder. Ingen vet i dag, eller kan förutsäga, vad deras öde kommer att bli.

Mot bakgrund av detta undrar jag hur utrikesminister Carl Bildt ämnar agera för att uttrycka stöd för yttrandefriheten i allmänhet och för dessa kulturarbetares mänskliga rättigheter i synnerhet.

Svar på skriftlig fråga 2011/12:6 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 28 september

Svar på fråga

2011/12:6 Våg av arresteringar mot kulturarbetare i Iran

Utrikesminister Carl Bildt

Maryam Yazdanfar har frågat mig hur jag avser att agera för att uttrycka stöd för yttrandefriheten i allmänhet och för dessa kulturarbetares mänskliga rättigheter i synnerhet.

Jag delar till fullo Maryam Yazdanfars oro över de angrepp som riktas mot yttrandefriheten i Iran. Vi följer situationen i Iran noga och vi tar den negativa utvecklingen på största allvar.

Under 2011 har journalister, skådespelare, fotografer och filmmakare kontinuerligt arresterats och fängslats på otydliga grunder. I december förra året dömdes filmskaparen Jafar Panahi till sex års fängelse och 20 års yrkesförbud.

Sverige har varit pådrivande i den kritik som EU framfört till Iran om landets brott mot de mänskliga rättigheterna. EU:s höga representant Catherine Ashton fördömde den 26 september arresteringen av de sex filmskaparna och uppmanade till deras omedelbara frigivning. Hon krävde också att Iran skulle respektera yttrandefriheten. Kritiken mot Iran framförs även bilateralt på alla nivåer.

Sverige var i våras ledande i frågan om inrättandet av en särskild rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, Ahmed Shaheed, inom ramen för FN:s MR-råd.

Sverige kommer självfallet också fortsättningsvis att noga följa utvecklingen när det gäller yttrandefrihet i Iran.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.