Jämställdhetsarbete inom polisen

Skriftlig fråga 2011/12:483 av Jansson, Eva-Lena (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-03-23
Anmäld
2012-03-23
Besvarad
2012-03-28
Svar anmält
2012-03-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 mars

Fråga

2011/12:483 Jämställdhetsarbete inom polisen

av Eva-Lena Jansson (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Inom polisen är det 28 382 anställda, 20 398 är poliser, 7 984 är civilanställda. Andelen män är 60 procent, bland poliser 71 procent och bland civilanställda 21 procent. När det gäller gruppen länspolismästare är det i dag 15 män och 4 kvinnor, vilka blir 3 när Carin Götblad, Stockholms län och Gotlands län, efterträds av en man den 5 maj i år.

Min fråga till justitieministern är följande:

Avser justitieministern att vidta några åtgärder för att polisens jämställdhetsarbete ska utvecklas när det gäller rekrytering av nya poliser och möjligheter att göra karriär?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:483 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 28 mars

Svar på fråga

2011/12:483 Jämställdhetsarbete inom polisen

Justitieminister Beatrice Ask

Eva-Lena Jansson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att polisens jämställdhetsarbete ska utvecklas när det gäller rekrytering av nya poliser och möjligheterna att göra karriär.

Polisen ska vara en attraktiv och effektiv arbetsplats med bra chefer och kompetenta medarbetare av båda könen. Det är en förutsättning för att utveckla verksamheten på kort och lång sikt. Regeringen har därför gett Rikspolisstyrelsen i uppdrag att redovisa hur arbetet fortskrider med att utveckla kompetensförsörjningen. Där ingår bland annat jämställdhetsintegrering.

Jämställdhetsarbetet inom polisen utgår från polisens nationella handlingsplan för mångfald och likabehandling. För att öka antalet kvinnor som söker till polisutbildningen har särskilda informationskampanjer genomförts under 2011. Polismyndigheterna har arrangerat möten för kvinnor som kan vara intresserade av polisyrket och även via annonser försökt attrahera fler kvinnliga sökande till Polishögskolan.

Sedan 2007 bedriver polisen en systematisk chefs- och ledarutveckling vars strävan är en objektiv process i syfte att öka jämställdhet och mångfald inom polisens chefskollektiv. I syfte att identifiera framtida chefer genomförs chefsförsörjningsprogram. En stor andel av deltagarna i de här programmen är kvinnor. Det har resulterat i att andelen kvinnor i ledande befattningar ökar.

Det är angeläget att det arbete som bedrivs inom polisen för att främja jämställdheten fortgår och jag kommer att följa detta.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.