Till innehåll på sidan

Förnyade hot mot hbt-personer och yttrandefriheten i Litauen

Skriftlig fråga 2011/12:482 av Linde, Hans (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-03-22
Anmäld
2012-03-22
Besvarad
2012-03-28
Svar anmält
2012-03-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 mars

Fråga

2011/12:482 Förnyade hot mot hbt-personer och yttrandefriheten i Litauen

av Hans Linde (V)

till statsrådet Birgitta Ohlsson (FP)

Utvecklingen i Litauen gällande hbt-personers rättigheter och yttrandefriheten har varit oroväckande under en rad av år. Vid flera tillfällen har förslag rests i det litauiska parlamentet som skulle innebära tydliga inskränkningar av hbt-personers grundläggande mänskliga rättigheter och yttrandefriheten.

Den 20 mars 2012 fastställde det litauiska parlamentet sin dagordning inför våren. Den inkluderar tre olika förslag som alla skulle innebära inskränkningar av hbt-personers mänskliga rättigheter och som står i strid med Litauens internationella åtaganden. Parlamentarikern Petras Grazulis föreslår ett tillägg i existerande lagstiftning som skulle innebära att handlingar som stridet mot ”samhällsmoralen” skulle kunna leda till böter på upp till 6 000 litas (motsvarande 16 000 kronor) i böter. Om lagförslaget skulle bifallas är risken överhängande att det leder till kriminalisering av sexualupplysning, hiv/aids-arbete som riktar sig mot män som har sex med män, hbt-filmfestivaler, Pride-festivaler etcetera.

De lagförslag som nu diskuteras i Litauen strider mot en rad internationella konventioner, bland annat artikel 19 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, och det är avgörande att omvärlden nu agerar.

Jag vill med anledning av detta fråga statsrådet Birgitta Ohlsson:

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att tydliggöra att de aktuella lagförslagen strider mot internationella konventioner och att alla invånare i Litauen har rätt till full yttrandefrihet?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:482 besvarad av Statsrådet Birgitta Ohlsson

den 28 mars

Svar på fråga

2011/12:482 Förnyade hot mot hbt-personer och yttrandefriheten i Litauen

Statsrådet Birgitta Ohlsson

Hans Linde har frågat vilka initiativ jag avser att ta för att tydliggöra att lagförslag i det litauiska parlamentet strider mot internationella konventioner och invånarnas rätt till yttrandefrihet.

Alla människor har rätt att åtnjuta alla mänskliga rättigheter och inga undantag får göras på grundval av sexuell läggning eller könsidentitet.

Lagförslag liknande de Hans Linde pekar på och som skulle inskränka hbt-personers åtnjutande av mänskliga rättigheter har förekommit i det litauiska parlamentet sedan hösten 2010, men har inte blivit antagna. Det bör noteras att lagförslagen härrör från enskilda parlamentariker, och inte från regeringen.

Sverige följer noga utvecklingen i den lagstiftande och den politiska processen vad gäller respekten för de mänskliga rättigheterna i Litauen.

Jag har själv vid ett flertal tillfällen besökt Litauen och tagit upp situationen för landets homosexuella, bisexuella och transpersoner. Jag invigde även Litauens första Prideparad i Vilnius 2010. Att säkerställa att Prideparader kan genomföras är ett viktigt stöd för principerna om yttrande- och mötesfrihet samt icke-diskriminering.

Sverige har inom ramen för Europarådet aktivt verkat för framtagandet och antagandet av en rekommendation om åtgärder för att motverka diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet. Genom denna uppmanas medlemsstaterna bland annat att vidta lämpliga åtgärder för att säkerställa att rätten till yttrandefrihet kan utövas utan diskriminering, inbegripet rätten att ta emot och sprida information om sexuell läggning eller könsidentitet. Inom FN granskas var fjärde år medlemsstaterna avseende mänskliga rättigheter, i en så kallad Universal Periodic Review. Litauens granskning genomfördes i höstas, och Sverige ställde då frågor och gav rekommendationer om hbt-personers åtnjutande av mänskliga rättigheter samt höstens lagförslag.

Sverige stöder via vår ambassad i Vilnius flera organisationer och företrädare som arbetar för att främja mänskliga rättigheter i Litauen. Sverige engagerar sig i olika projekt för att bidra till pågående diskussion kring dessa frågor i Litauen. Detta samarbete sker i samverkan med andra likasinnade länder.

Jag kommer att fortsätta att bevaka frågan och hålla kontakt med politiker i Litauen om vikten att inte inskränka åtnjutande av de mänskliga rättigheterna för någon grupp i Litauen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.