SRHR

Skriftlig fråga 2011/12:177 av Hägg, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-11-25
Anmäld
2011-11-25
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2011-12-05
Svar anmält
2011-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 november

Fråga

2011/12:177 SRHR

av Carina Hägg (S)

till statsrådet Gunilla Carlsson (M)

Det svenska stödet till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter minskade med 130 miljoner kronor under åren 2006–2008. Alltsedan dess har det svenska stödet till sexuella och reproduktiva rättigheter och mödradödlighet fortsatt att sjunka. Vi har sett en nedgång i såväl procent som kronor. En minskning av stöd till hälsosektorn har förstärkt den negativa effekten liksom andra givares neddragningar. Stödet direkt från Utrikesdepartementet till multilaterala insatser inom SRHR har till och med minskat i högre grad än Sidas genom biståndsminister Gunilla Carlssons prioritering. Såväl verbalt som i texter uttrycks SRHR som ett prioriterat område, men siffror talar ett annat språk. Vi vill understryka värdet av att kunna jämföra statistik över tiden. Det står klart att SRHR-frågorna nedprioriterats. Det är en utveckling som dessutom kommer att fortsätta om inte regeringen vidtar åtgärder. Samtidigt vet vi att SRHR kräver starka företrädare för att lyfta mödrahälsan inom utvecklingssamarbetet. Millenniemål 5 lyfter fram vikten av att minska mödradödligheten.

Vilka initiativ är biståndsminister Gunilla Carlsson beredd att ta med anledning av det anförda i frågan om minskade anslag till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR samt mödradödlighet?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:177 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 5 december

Svar på fråga

2011/12:177 SRHR

Statsrådet Gunilla Carlsson

Carina Hägg har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att ta med anledning av det anförda i frågan om minskade anslag till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR samt mödradödlighet.

SRHR och kvinnors rätt till hälsa inklusive en fullgod mödrahälsa tillhör de frågor som fortsätter att vara högt prioriterade för regeringen och i utvecklingspolitiken. Som framgår bland annat av regeringens policy för jämställdhet och kvinnors rättigheter och roll i Sveriges utvecklingssamarbete 2010–2015 är rätten att bestämma över sin egen kropp, sexualitet och barnafödande grundläggande för kvinnors egen makt och för jämställdhet.

Regeringens prioritering härvidlag framgår tydligt i budgetpropositionen 2012, som bland annat har fokus på en förstärkning av arbetet med att uppnå millenniemålen, särskilt målen 4 och 5.

SRHR finansieras inte enbart genom stöd till hälsosektorn utan exempelvis även genom till exempel jämställdhetsinsatser, stödet till demokrati och MR, bekämpning av könsrelaterat våld – inklusive sexuellt våld och övergrepp i konflikt och postkonflikt – samt genom humanitära insatser och insatser för att bekämpa människohandel.

Sverige är en av de största givarna till FN:s befolkningsfond UNFPA, där bland annat jämställdhet och SRHR inklusive mödrahälsa är huvudsakliga verksamhetsområden. Sveriges bidrag uppgår till 445,5 miljoner kronor 2011 och samma summa 2012, en ökning med 22 miljoner kronor från 2010 års bidrag.

Som regeringen tidigare har konstaterat, måste bättre kodnings- och uppföljningssystem utvecklas för att kunna ta reda på hur Sveriges finansiering av SRHR ser ut mer exakt och för att rapportera om resultat som uppnås. Det senare redovisas ju inte bara genom statistik.

Som Carina Hägg påpekar kräver SRHR starka företrädare. Sverige är en stark global röst kring SRHR och regeringen bedriver påverkansarbete aktivt och konsekvent i politiska dialoger och i förhandlingar inom EU och FN. Detta arbete kräver vanligtvis inga större finansiella summor, men ska för den skull inte underskattas. Genom detta arbete har Sverige bidragit till att behålla SRHR på den internationella dagordningen och försvarat viktiga positioner vad gäller SRHR.

Det svenska internationella påverkansarbetet är också av stor betydelse för att mobilisera det breda spektrum av civilsamhällesorganisationer och andra aktörer som behövs för att åstadkomma önskvärda globala resultat inom SRHR-området. Två exempel är Sveriges deltagande i Partnership for Maternal, Newborn and Child Health (PMNCH) och i Women Deliver.

Detta arbete är också viktigt för att få fram goda exempel på insatser/åtgärder som uppvisat positiva och effektiva resultat i utvecklingsländer.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.