Flyganfall mot kurdisk gerilla och civila

Skriftlig fråga 2010/11:665 av Kakabaveh, Amineh (V)

Kakabaveh, Amineh (V)

den 26 augusti

Fråga

2010/11:665 Flyganfall mot kurdisk gerilla och civila

av Amineh Kakabaveh (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Den turkiska och iranska militären har i åratal bombat gränsområden kring Kandilbergen i irakiska och turkiska Kurdistan. Attackerna riktar sig mot de områden där PKK och PJAK har sina läger. Turkiet och Iran betraktar dessa anfall som en del i ”kriget mot terrorismen”. På landsbygden i dessa områden har jordbruket, och infrastrukturen förstörts och miljön förorsakats allvarliga skador. Tusentals oskyldiga människor har dödats – särskilt civila som tagit hand om boskap har mördats och skadats i jakten på PKK och PJAK. I veckan bombades en personbil som hade sju passagerare, däribland två små barn och en gravid kvinna. Jag fick ta del av de hemska bilderna på Youtube där kroppsdelar från oskyldiga människor visas upp efter ett oprovocerat anfall utfört av den turkiska militären. Medier har kablat ut bilder på dessa oskyldiga personer som dödats i bilen. Den iranska regimens attacker mot gränsområden i irakiska Kurdistan Irak har även provocerat den irakiska regeringen den senaste tiden. Under de senaste åren har tusentals kurder blivit flyktingar i sina hemländer. Under mitt studiebesök 2009 träffade jag flyktingarna från Kandilområdet som har förlorat allt de ägde. De lever i tält mitt i vinterkylan. Kurderna eftersträvar demokratiska, fredliga och rättvisa medel.

Om Turkiet menar allvar med att anpassa sin lagstiftning och bana väg för en EU-anslutning, ter sig detta minst sagt underligt ur folkrättslig synpunkt. Det borde vara rimligt att Sverige fördömer både Irans och Turkiets angrepp mot kurderna och mordet på de oskyldiga människorna.

Jag vill fråga utrikesminister Carl Bildt:

Avser utrikesministern att vidta några åtgärder för Sveriges del och genom EU för att markera och agera mot flyganfallen i Kandilområdena?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2011-08-26 Anmäld: 2011-09-01 Besvarad: 2011-09-08 Svar anmält: 2011-09-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2011-09-08)