Barns rättigheter vid resor

Skriftlig fråga 2010/11:653 av Stenberg, Maria (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-08-15
Anmäld
2011-08-25
Besvarad
2011-08-29
Svar anmält
2011-09-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 augusti

Fråga

2010/11:653 Barns rättigheter vid resor

av Maria Stenberg (S)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Nyligen rapporterades om en elvaårig flicka som tvingades avbryta sin resa med tåg, då hon inte kunde uppvisa giltig biljett. Ensam lämnades hon kvar på en okänd station och ort. Barnet kunde vid tillfället inte uppvisa sin biljett för konduktören, eftersom biljetten innehades av systern som vid tillfället besökte toaletten. Som ensam elvaåring med mycket svaga svenskkunskaper på en helt okänd station hade flickan inga möjligheter att ta sig hem och var naturligtvis mycket upprörd, ledsen och rädd. Först ett dygn senare återfanns flickan välbehållen.

Det är inte länge sedan riksdagen antog en ny strategi för att stärka barns rättigheter Strategi för att stärka barnets rättigheter i Sverige (prop. 2009/10:232). Enligt denna ska svensk lag, men även offentliga aktörers agerande, stå i samklang med barnkonventionens krav. Ändå är det aktuella fallet inte det enda där minderåriga har tvingats lämna sitt resande av olika anledningar. I det här specifika fallet handlar det om att statligt helägda SJ:s konduktör, uppenbarligen inte hade vetskap om barnkonventionen och att hänsyn ska tas till saker som barnets mognad och möjligheter att ta sig hem innan de agerar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet om hon ämnar vidta några åtgärder för att försäkra sig om att barns rättigheter och trygghet i samband med resande upprätthålls.

Svar på skriftlig fråga 2010/11:653 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 29 augusti

Svar på fråga

2010/11:653 Barns rättigheter vid resor

Statsrådet Maria Larsson

Maria Stenberg har frågat mig om jag ämnar vidta några åtgärder för att försäkra att barns rättigheter och trygghet i samband med resande upprätthålls.

Jag har med tillfredställelse noterat den stora majoriteten som i riksdagen ställde sig bakom regeringens förslag när en ny strategi för att förstärka barnets rättigheter i Sverige antogs i december förra året.

Avsikten med strategin är bland annat att den ska ange lämpliga tillvägagångssätt för de offentliga aktörer på statlig och kommunal nivå i de verksamheter som ska säkerställa de rättigheterna barn har. Den vänder sig således till riksdag, regering, statliga myndigheter, landsting och kommuner. Den ska inspirera och stödja utövandet av den offentliga makten för att främja och förverkliga barnets rättigheter. Varken företag, enskilda organisationer eller privata aktörer ingår i målgruppen för strategin.

Inom Regeringskansliet pågår för närvarande arbetet med att kartlägga hur rättigheterna i konventionen för barnets rättigheter återspeglas både i den svenska lagstiftningen och i dess praktiska tillämpning. Karläggningen ska sedan användas som underlag för regeringens framtida övervägande och beslut för att genomföra barnrättspolitiken. Regeringen har för avsikt att informera riksdagen om resultatet av kartläggningen och om våra framtida överväganden med sikte på att försäkra att varje barn i varje situation så långt det är möjligt får sina rättigheter tillgodosedda.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.