Upproret i Syrien

Skriftlig fråga 2010/11:643 av Kakabaveh, Amineh (V)

Kakabaveh, Amineh (V)

den 5 augusti

Fråga

2010/11:643 Upproret i Syrien

av Amineh Kakabaveh (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

I årtionden har regimen i Syrien med ytterst brutala metoder styrt över folket i Syrien. I och med Bashar al-Assads makttillträde utlovades reformer, men förtrycket har fortsatt och medfört att folket rest sig i omfattande demonstrationer, som nu pågått i flera månader. Demonstrationerna har mötts med ett urskillningslöst mördande, som riktat sig mot såväl barn som vuxna. Barn har arresterats, torterats och mördats.

FN:s säkerhetsråd kan likafullt inte enas om sanktioner mot Syrien. Enskilda stater inom EU har på egen hand vidtagit sanktioner, såsom exempelvis Italien. Inget torde hindra Sverige att vidta sanktioner för egen del och inom EU verka för kraftfulla sanktioner mot den syriska regimen. Fördömanden av vad som sker räcker inte långt när det gäller den syriska regimen. Frågan blir därför vad ministern avser att göra för Sveriges del och för att inom EU verka för en skärpning av EU:s sanktioner samt – det bästa för att öka trycket på den syriska regimen – verka för sanktioner i FN.

Jag vill därför fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vad avser ministern att göra, för Sveriges del, för att inom EU verka för en skärpning av EU:s sanktioner samt verka för sanktioner i FN?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2011-08-05 Besvarad: 2011-08-18 Anmäld: 2011-08-25 Svar anmält: 2011-08-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2011-08-18)