Övergrepp i Libyen och brott mot FN-direktiven

Skriftlig fråga 2010/11:635 av Söder, Björn (SD)

Söder, Björn (SD)

den 14 juli

Fråga

2010/11:635 Övergrepp i Libyen och brott mot FN-direktiven

av Björn Söder (SD)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

På onsdagen uppgav Human Rights Watch (HRW) att libyska rebellstyrkor är ansvariga för plundring, mordbrand och övergrepp på civila under sin framryckning mot Tripoli.

"I fyra städer i Nafusabergen som intagits av rebellstyrkor under de senaste månaderna har rebeller och anhängare till dem förstört egendom, bränt ned hus och plundrat sjukhus, hem och butiker samt misshandlat personer anklagade för att ha stött regeringsstyrkorna", säger HRW i ett uttalande. Organisationen har bevittnat en del handlingar själva och intervjuat ögonvittnen till andra.

Samtidigt bekräftas också att Natoländer, trots FN:s vapenembargo har försett rebellerna med vapen. Frankrike medgav tidigare i månaden att man från luften släppt ned vapen till rebellerna i Nafusabergen.

Med anledning av att det nu bekräftas att Natoländer har gett rebellerna vapen och att det även bekräftats att rebellerna angriper civila skulle jag vilja ställa följande fråga till utrikesministern:

Vad ämnar utrikesministern göra för att de allierade dels ska sluta bryta mot FN-direktiven om vapenembargo och dels sluta attackera civila?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2011-07-14 Besvarad: 2011-08-15 Svar anmält: 2011-08-25 Anmäld: 2011-08-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2011-08-15)