Oseriösa arbetsgivare inom fas 3

Skriftlig fråga 2010/11:564 av Larsson, Lars Mejern (S)

Larsson, Lars Mejern (S)

den 1 juni

Fråga

2010/11:564 Oseriösa arbetsgivare inom fas 3

av Lars Mejern Larsson (S)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

Debatten om fas 3 har varit ihållande under våren, och under den senaste tiden har det rapporterats om hur personer inom fas 3 har använts som privat gratisarbete. Värmlandsnytt har rapporterat om att man i Säffle använt sig av sex personer som arbetat heltid med att renovera en privat herrgård. Värmlands Folkblad har i sin tur rapporterat om att AME i Hagfors tillhandahållit gratisarbete för en privatägd skola.

Fall liknande de här blir allt fler runt om i landet och kan inte längre betraktas som enskilda missöden utan bör ses som ett strukturellt problem med arbetsmarknadspolitiken.

Det finns anordnare som tar emot deltagare men som inte erbjuder någon meningsfull sysselsättning utan lämnar deltagarna i en återvändsgränd av passivitet. Vi ser också det motsatta problemet med anordnare som låter deltagarna utföra reguljära arbetsuppgifter och på så sätt skaffar sig gratis arbetskraft som de dessutom får betalt för, för att ta emot.

Därför vill jag fråga arbetsmarknadsministern:

Vilka konkreta åtgärder planerar arbetsmarknadsministern för att lösa problemet med att arbetslösa utnyttjas av oseriösa arbetsgivare?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2011-06-01 Anmäld: 2011-06-01 Besvarad: 2011-06-08 Svar anmält: 2011-06-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2011-06-08)