Avvisningar till Irak

Skriftlig fråga 2010/11:55 av Haddad, Roger (FP)

Haddad, Roger (FP)

den 11 november

Fråga

2010/11:55 Avvisningar till Irak

av Roger Haddad (FP)

till statsrådet Tobias Billström (M)

Situationen i Irak präglas fortfarande av politisk instabilitet, men också av osäkerhet i många områden. Nyligen har radikala islamistgrupper påbörjat, om man ska tro flera utspel de gjort, en öppen strategi att eliminera olika minoriteter i samhället. Framför allt gäller denna strategi kristna irakier i områdena Mosul och Bagdad.

Attacker och förföljelser sker ständigt mot olika delar av befolkningen och enskilda religiösa ledare har attackerats och mördats, men också familjer i sina bostäder. Det nya målet är kyrkor. För första gången sedan 2003 har ett attentat ägt rum i en kyrka i huvudstaden Bagdad. Flera självmordsbombare valde att spränga sig själva och dödade runt 60 oskyldiga civila offer, såväl barn som äldre. Det finns en stor oro för situationen i Irak, och Sverige bör fortsatt driva frågan inom EU för att genom den vägen få till ett skarpare FN-fokus.

För svensk del finns det många irakiska asylsökande som väntat på uppehållstillstånd, i allt från ett till fyra år. Många har också fått beslut om avvisning. Detta gäller irakier generellt, men också de kristna irakier som den senaste tiden varit en särskild målgrupp för terroristerna i Irak. Migrationsverket har hittills inte förändrat praxis, när det gäller Irak, trots de senaste händelserna.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga migrationsminister Tobias Billström:

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta med anledning av avvisningarna av kristna irakier till Irak?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Anmäld: 2010-11-11 Inlämnad: 2010-11-11 Besvarad: 2010-11-22 Svar anmält: 2010-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2010-11-22)