Hästnäringen och situationen för unga kvinnor

Skriftlig fråga 2010/11:44 av Adolfsson Elgestam, Carina (S)

Adolfsson Elgestam, Carina (S)

den 8 november

Fråga

2010/11:44 Hästnäringen och situationen för unga kvinnor

av Carina Adolfsson Elgestam (S)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Många unga kvinnor som har ett brinnande hästintresse utnyttjas många gånger av enskilda hästägare och företagare inom hästnäringen. Efter avslutad utbildning på ett naturbruksgymnasium är ungdomarna ofta mycket tacksamma och glada över att bli erbjudna ett arbete inom den näring de har utbildat sig för. Detta utnyttjas alltför ofta av arbetsgivare som inte är så nogräknade. De erbjuder arbetsvillkor med mycket låga löner och dåliga arbetsförhållanden. Det finns exempel som visar att unga kvinnor får arbeta upp till 70 timmar per vecka för en månadslön på 2 000 kronor. Det är inte acceptabelt att hästnäringen utnyttjar dessa unga kvinnor och erbjuder dem närmast slavliknande arbetsförhållanden.

Hästnäringen är en växande bransch i vårt land. Det är en näring som bidrar till att skapa nya arbetstillfällen. Men hästnäringen måste ta sitt ansvar som arbetsgivare och föregå med gott exempel för att vara en framtidsbransch. Annars riskerar hästnäringen att få dåligt rykte vilket kan bidra till att bromsa utvecklingen.

Vilka åtgärder avser landsbygdsministern att vidta för att hästnäringen ska bli en bra arbetsgivare?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2010-11-08 Anmäld: 2010-11-09 Besvarad: 2010-11-16 Svar anmält: 2010-11-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2010-11-16)