Mordet på hbt-aktivisten David Kato i Uganda

Skriftlig fråga 2010/11:291 av Linde, Hans (V)

Linde, Hans (V)

den 10 februari

Fråga

2010/11:291 Mordet på hbt-aktivisten David Kato i Uganda

av Hans Linde (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Den 26 januari mördades David Kato, en ledande hbt-aktivist i Uganda. Hetsen mot hbt-personer i Uganda har länge varit omfattande, vilket myndigheterna valt att ignorera eller i värsta fall underblåsa. I Uganda är homosexuella handlingar kriminaliserade och kan leda till livstids fängelse. MR-organisationer har vid ett flertal tillfällen rapporterat om fall av bland annat tortyr av hbt-personer.

I oktober 2010 publicerade den ugandiska veckotidningen Rolling Stone en lista under rubriken ”Häng dem” med bilder och namn på personer som man hävdade var homosexuella. I januari i år fälldes samma tidning av Ugandas högsta domstol, efter att David Kato och två andra hbt-aktivister anmält den. Domare Vincent Musoke-Kibuuke förbjöd Rolling Stone och andra medier att avslöja hbt-personers identitet. Efter detta har även de två aktivister som tillsammans med David Kato anmälde tidningen uppgett att de hotats till livet.

Ugandas myndigheter måste nu se till att en trovärdig och opartisk utredning av mordet på David Kato genomförs. Det är av avgörande betydelse att brottet klaras upp och att de ansvariga för detsamma ställs inför rätta – inte minst för att stödja den hbt-rörelse som kämpar i motvind i Uganda. Det finns all anledning att känna oro för att brottsutredningen inte kommer att genomföras på ett opartiskt och rättssäkert sätt. Med anledning av detta vill jag fråga utrikesministern:

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att säkerställa att utredningen av mordet på David Kato uppfyller kraven på opartiskhet och rättsäkerhet?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2011-02-10 Anmäld: 2011-02-10 Besvarad: 2011-02-16 Svar anmält: 2011-02-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2011-02-16)