Åtgärder mot fattigdom

Skriftlig fråga 2010/11:185 av Gustafsson, Billy (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-12-16
Anmäld
2010-12-16
Besvarad
2010-12-22
Svar anmält
2010-12-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 december

Fråga

2010/11:185 Åtgärder mot fattigdom

av Billy Gustafsson (S)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

I vårt land lever alldeles för många i ekonomisk utsatthet, vilket nedanstående statistik med förskräckande tydlighet visar. Det finns framför allt tre fattigdomsdefinitioner som frekvent förekommer i litteratur och statistik, en absolut, en relativ och en dual.

Även om det finns olika mått ger alla samma bild av vilken grupp som i störst utsträckning är ekonomiskt utsatt. Ensamstående föräldrar är den grupp som är mer utsatta än andra grupper.

Följande statistiska uppgifter har tagits fram av riksdagens utredningstjänst, vilka verifierar ovanstående. Andelen personer i hushåll med en disponibel inkomst under 60 procent av medelvärdet, har för ensamstående med barn stigit från 14,3 år 2002 till 23,1 år 2009. Ungefär vart tredje barn till en ensamstående kvinna lever i ett hushåll under den relativa gränsen för ekonomiskt utsatta.

Antal barn i hushåll som någon gång under året fått ekonomiskt bistånd har ökat från 136 000 år 2003 till 141 000 år 2010. Antal hushåll har ökat från 201 000 år 2003 till 217 000 år 2010.

Det finns en stor mängd statistik som ger samma bild och som visar på ett växande samhällsproblem, men av utrymmesskäl kan inte den statistiken redovisas här.

Mot denna bakgrund är min fråga:

Vilka åtgärder och insatser, på kort och lång sikt, avser statsrådet att vidta för att människor inte ska hamna i fattigdom?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:185 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 22 december

Svar på fråga

2010/11:185 Åtgärder mot fattigdom

Statsrådet Maria Larsson

Billy Gustafsson har frågat mig vilka åtgärder och insatser, på kort och lång sikt, som jag avser att vidta för att människor inte ska hamna i fattigdom.

Jag besvarade senast den 8 december en liknande fråga av Fredrik Lundh Sammeli. Hans fråga gällde barnfattigdom men eftersom dessa frågors svar överlappar varandra kommer mitt svar till Billy Gustafssons vara i linje med vad jag anförde då.

Regeringens huvudfokus har sedan tillträdet 2006 varit att minska utanförskapet och återupprätta full sysselsättning. När fler arbetar och färre försörjer sig på sociala ersättningar minskar inkomstskillnaderna i samhället gradvis. Den långsiktiga bästa fördelningspolitiken är därför att få fler i arbete.

Regeringen har också vidtagit ett flertal viktiga steg för att långsiktigt förbättra sysselsättningsgraden. Genom bland annat införandet av jobbskatteavdraget har drivkrafterna till arbete blivit starkare. Även arbetsmarknads- och utbildningspolitiken har reformerats och vägarna tillbaka från sjukskrivning till arbete har blivit fler och bredare. Den viktigaste åtgärden mot fattigdom är alltså att öka antalet personer med egna löneinkomster. Det är därför mycket glädjande att nu kunna konstatera att arbetslösheten minskar och sysselsättningen ökar.

Den internationella lågkonjunkturen innebar en kraftig ökning av arbetslösheten. Fördelningspolitiken har dock hela tiden varit i fokus. Ensamhushållen är en utsatt grupp eftersom det bara finns en löneinkomst i hushållet. För att förbättra ekonomin för de barnfamiljer som har den sämsta ekonomin har regeringen höjt barnbidragets flerbarnstillägg den 1 juli 2010. Denna förstärkning ger en relativt stor inkomstförbättring för berörda familjer. Därutöver har regeringen aviserat i budgetpropositionen för 2011 att ytterligare stärka ekonomin för de barnfamiljer som har den sämsta ekonomin genom att höja det särskilda bidraget för barn som finns inom bostadsbidraget. Detta är också en viktig insats till stöd för dem med de allra minsta marginalerna. Detta är åtgärder som regeringen har tagit för att omedelbart och på kort sikt lindra effekterna av den ekonomiska krisen och förbättra den ekonomiska standarden för hushåll med lägsta inkomsterna.

Det är alldeles riktigt att andelen relativt fattiga bland ensamstående med barn har ökat under de senaste åren. Men trots detta kan jag konstatera att andelen absolut fattiga minskat då ekonomin för dessa hushåll ökat realt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.