Kopternas situation i Egypten

Skriftlig fråga 2010/11:151 av Pethrus Engström, Désirée (KD)

Pethrus Engström, Désirée (KD)

den 7 december

Fråga

2010/11:151 Kopternas situation i Egypten

av Désirée Pethrus Engström (KD)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Under det senaste året har våldet mot Egyptens kristna minoritet, kopterna, ökat markant. I våras sköt tre muslimska gärningsmän ihjäl sex kopter framför Maria Gergis-kyrkan i den egyptiska staden Nag Hammadi, norr om Luxor. Orsaken till dåden var rykten om att en muslimsk flicka skulle ha blivit våldtagen av en kristen man.

I november sattes tio koptiska hem i brand i en by i södra Egypten. Även denna gång sattes våldsdåden i gång av rykten, denna gång om att en kristen man skulle ha haft en kärleksaffär med en muslimsk flicka.  Detta är inte enskilda händelser utan en del av en större våldsvåg som drabbat Egyptens kopter hårt. Enligt organisationen Egyptiska initiativet för individuella rättigheter, EIPR, har minst 52 fall av sekteristiskt våld inträffat de senaste två åren, där muslimer tagit till våld mot kristna.

Nu växer också oron om ytterligare våld mot de egyptiska kopterna när vi närmar oss tiden för det koptiska julfirandet under trettondagshelgen. Från den egyptiska statens sida har lite gjorts för att förhindra denna utveckling. Tvärtom är man i högsta grad ansvarig för den situation som nu har uppstått. Exempelvis saknas rättsligt skydd för kopterna i den egyptiska grundlagen och kopterna har små eller inga möjligheter att bygga och reparera sina kyrkor.

Med anledning av ovan anförda vill jag ställa följande fråga till utrikesministern:

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att förbättra situationen för den koptiska minoriteten i Egypten?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2010-12-07 Anmäld: 2010-12-07 Besvarad: 2010-12-15 Svar anmält: 2010-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2010-12-15)