Till innehåll på sidan

Tillgång till rent vatten som en mänsklig rättighet

Skriftlig fråga 2009/10:966 av Ceballos, Bodil (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-07-28
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2010-08-06
Besvarad
2010-08-18
Svar anmält
2010-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 juli

Fråga

2009/10:966 Tillgång till rent vatten som en mänsklig rättighet

av Bodil Ceballos (mp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

I dag står 1,2 miljarder människor utan tillgång till rent vatten och hela 2,6 miljarder saknar de mest grundläggande förutsättningarna för personlig hygien. Var åttonde sekund dör ett barn på grund av brist på rent vatten.

Enligt uppgift hålls det i dag den 28 juli 2010 en omröstning inom FN om att erkänna rätten till vatten som en mänsklig rättighet. Omröstningen sker på initiativ av Bolivia. Trots att bristen på rent vatten är en av de främsta orsakerna till mödra- och barnadödlighet, spridning av sjukdomar och svält har tydligen Sverige motsatt sig detta och liknande initiativ.

Mot bakgrund av Sveriges agerande riktar jag följande fråga till utrikesminister Carl Bildt:

Avser utrikesministern att ta initiativ till att ändra Sveriges inställning i fråga om tillgång till rent vatten som en mänsklig rättighet?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:966 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 18 augusti

Svar på fråga

2009/10:966 Tillgång till rent vatten som en mänsklig rättighet

Utrikesminister Carl Bildt

Bodil Ceballos har frågat mig huruvida jag avser att ta initiativ till att ändra Sveriges inställning i frågan om tillgång till rent vatten som en mänsklig rättighet.

Låt mig först säga att frågan om rätten till vatten är mycket viktig. Tillgång till denna resurs är grundläggande för människans välbefinnande och hälsa. Därför anser jag att det är av stor vikt att frågan hanteras på ett bra sätt. Så var inte fallet när det gäller det resolutionsinitiativ som Bolivia lade fram i generalförsamlingen den 28 juli.

Det finns i dagsläget ingen fristående rätt till vatten i det internationella regelverket för de mänskliga rättigheterna. Däremot kan rätten till rent dricksvatten och sanitet innefattas bland annat i rätten till en skälig levnadsstandard och rätten till hälsa, enligt artikel 11 respektive 12 i FN:s konvention om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter.

Med tanke på betydelsen av tillgång till vatten finns det samtidigt enskilda frågor som kan tjäna på att belysas ytterligare. Sverige stöder därför den process som pågår sedan en tid tillbaka i saken i FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. Rådet har utsett en oberoende expert för att, tillsammans med regeringar, andra FN-organ och det civila samhället, lämna förslag till förtydliganden om vilka plikter stater har med hänsyn till de mänskliga rättigheterna i fråga om tillgång till rent dricks­vatten och sanitet.

Processen i Genève grundar sig på samförstånd inom det internationella samfundet. Omröstningen som hölls i New York den 28 juli förbigick den process som pågår i Genève. Den behandlade resolutionen kunde inte samla konsensus, vilket hade varit viktigt i en sådan fråga. Därför valde Sverige att, i likhet med en majoritet av EU:s medlemsstater, avstå vid omröstningen om denna resolution.

Regeringen kommer att fortsätta att delta i FN:s arbete om de mänskliga rättigheternas bäring på tillgången till vatten och sanitet, inom ramen för det bredare arbete som för närvarande pågår i Genève.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.