Jämställda bedömningar av arbetsskador

Skriftlig fråga 2009/10:963 av Dingizian, Esabelle (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-07-22
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2010-07-23
Besvarad
2010-08-12
Svar anmält
2010-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 juli

Fråga

2009/10:963 Jämställda bedömningar av arbetsskador

av Esabelle Dingizian (mp)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Nya siffror från Försäkringskassan visar att det fortfarande är svårare för kvinnor att få sina arbetsskador godkända. Under första halvåret 2010 bifölls 23 procent av männens ansökningar och endast 13 procent av kvinnornas.

Jag har i tidigare frågor och interpellationer uppmärksammat regeringen på att studier visar att myndigheterna inte klarar uppgiften att verka på ett jämställt sätt. Trots detta kvarstår problemen och nu säger Försäkringskassans ansvariga att de misstänker att forskningen utgår från mansdominerade yrken, enligt uppgifter i Dagens Nyheter. Man menar vidare att Försäkringskassan inget kan göra utan att det är upp till lagstiftaren att avgöra om något ska ändras.

Enligt min mening är uppgifterna alarmerande. Att Försäkringskassan inte vet, utan bara misstänker, att forskningen är ojämställd är anmärkningsvärt.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Cristina Husmark Pehrsson:

Har statsrådet för avsikt att vidta åtgärder som medför att Försäkringskassan hanterar arbetsskador på ett jämställt sätt?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:963 besvarad av Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

den 12 augusti

Svar på fråga

2009/10:963 Jämställda bedömningar av arbetsskador

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

Esabelle Dingizian har frågat mig om jag har för avsikt att vidta åtgärder som medför att Försäkringskassan hanterar arbetsskador på ett jämställt sätt.

Jag delar Esabelle Dingizians uppfattning att det är viktigt att myndigheter hanterar sina ärenden på ett jämställt sätt och att Försäkringskassans handläggning av arbetsskador sker på samma villkor för kvinnor och män.

I syfte att framhäva betydelsen av att socialförsäkringen tillämpas lika för kvinnor och män har Försäkringskassan enligt sin instruktion i uppdrag att integrera ett jämställdhetsperspektiv i sin verksamhet. Regeringen har även i sin styrning i övrigt betonat jämställdhetsperspektivet, inte minst när det gäller handläggningen av arbetsskadeförsäkringen.

Det finns trots detta betydande skillnader mellan hur kvinnor och män beviljas arbetsskadelivränta utan att någon säker kunskap finns om orsakerna till detta. Jag delar Esabelle Dingizians uppfattning att detta inte är godtagbart. Kunskapen om skillnaderna i beviljandefrekvens vid beslut om arbetsskadelivränta för kvinnor respektive män behöver därför förbättras och jag kommer att ta initiativ till en diskussion med Försäkringskassan om hur detta kan ske.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.