Miljöteknikexport

Skriftlig fråga 2009/10:949 av Gabelic, Aleksander (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-06-24
Anmäld
2010-06-28
Besvarad
2010-06-30
Svar anmält
2010-07-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 juni

Fråga

2009/10:949 Miljöteknikexport

av Aleksander Gabelic (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Sverige har ett gediget kunnande inom sophantering, fjärrvärme och energihushållning, och vi utvecklar ständigt vårt kunnande inom vindkraft och solenergi. I många av våra kommuner finns miljökunnande som tillsammans med privata entreprenörer borde kunna exporteras till andra länder. Jag har också fått många frågor från företagare varför regeringen inte på ett mer tydligt sätt riktar insatser som kan leda till miljöteknikexport från Sverige. Många menar att vi hamnar i en ideologisk diskussion om kommunalt ägande och att vårt teknikkunnande är ”inlåst” i våra kommuner.

En annan bild som ofta kommer fram är att våra miljöföretag är för små för exportmarknaden. Gröna jobb är en möjlighet för Sverige men också för att konkret bidra till en klimatmässigt bättre värld.

Min fråga till näringsministern är vad hon gör och avser att göra för att öka miljöteknikexporten från Sverige.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:949 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 30 juni

Svar på fråga

2009/10:949 Miljöteknikexport

Näringsminister Maud Olofsson

Aleksander Gabelic har frågat mig vad jag gör och avser att göra för att öka miljöteknikexporten från Sverige.

Utveckling av ny och miljövänlig teknik är viktigt för omställning till ett klimatsmart samhälle. Svenska företag är duktiga på grön affärsutveckling, miljöteknik och att kunna se klimatfrågan som en hävstång för tillväxt. Det är viktigt att Sverige fortsätter att ligga i framkant inom detta område. Därmed kan vi skapa nya jobb, nya företag och en ökad export.

Regeringen har därför genomfört och genomför en rad olika åtgärder och insatser för främjande och utveckling av den svenska miljötekniksektorn. Satsningarna omfattar hela utvecklingskedjan, från forskning och innovation till kommersialisering, företagsutveckling samt investerings- och exportfrämjande.

Under åren 2007 till 2010 har ca 1,5 miljarder kronor satsats av regeringen på utveckling och främjande av svensk miljöteknik. En betydande del därav har avsatts för forskning och utveckling, genom uppdrag till Statens energimyndighet och Verket för innovationssystem. Forskning och utveckling är av stor vikt för att fortsätta upprätthålla svenskt kunnande inom miljöteknikområdet och därmed tillförsäkra framtida exportintäkter. I december 2009 presenterade Swentec, Sveriges miljöteknikråd, en handlingsplan för svensk miljöteknik, med 82 konkreta åtgärder. Denna har utgjort ett viktigt bidrag i regeringens fortsatta arbete.

Aleksander Gabelic konstaterar att många av våra svenska miljöteknikföretag är små. Regeringen har därför bland annat gett Tillväxtverket ett särskilt uppdrag att bistå små och medelstora företag inom området miljödriven affärsutveckling.

Regeringen har också gett i uppdrag till Myndigheten för utländska investeringar i Sverige att genomföra en satsning för att främja utländska företags investeringar inom miljöteknikområdet i Sverige. Inriktningen är här bland annat att medverka till strategiska allianser mellan svenska och utländska företag och medverka till utländska riskkapitalinvesteringar i svenska tillväxtföretag inom miljöteknikområdet.

Regeringen har vidare gett Sveriges exportråd uppdrag att genomföra särskilda satsningar på främjande av svensk miljöteknikexport, med speciell inriktning på små och medelstora företag, där drygt 200 miljöteknikföretag har medverkat i olika aktiviteter. I detta uppdrag har också ingått vidareutveckling av Exportrådets nya kommunikationsplattform Symbio City – Sustainability by Sweden, som är ett varumärke för exportfrämjande av produkter och tjänster som bidrar till utveckling av hållbara städer. Exportrådet har därutöver också fått ett kompletterande uppdrag att genomföra en särskild satsning på exportfrämjande med inriktning på att stödja små svenska miljöteknikföretag vid val av lämpliga internationella avsättningsmarknader samt ge riktat stöd vid etablering och start av engagemang på utvalda marknader. Ca 70 projekt har initierats inom ramen för detta uppdrag, varav majoriteten är projekt där små miljöteknikföretag har påbörjat försäljning på nya marknader.

Inom området hållbar stadsutveckling kan också nämnas den av regeringen tillsatta Delegationen för hållbara städer som genom ekonomiska bidrag till olika projekt för hållbar stadsutveckling bidragit till att nya demonstrationsanläggningar kan tillskapas.

I syfte att uppnå en ökad svensk miljöteknikexport har regeringen vidare tecknat samarbetsavtal med ett antal länder, exempelvis USA, Brasilien, Kina, Indien och Ukraina med inriktning mot energi- och miljöteknik, inklusive hållbar stadsutveckling. Regeringen har under perioden juni 2008 till december 2010 också haft en särskild samordnare för genomförande av det svensk-kinesiska miljötekniksamarbetet, vilket många svenska miljöteknikföretag har dragit nytta av.

Regeringen är övertygad om att miljö- och klimatutmaningen kan vändas till en möjlighet för Sverige. Regeringen har därför vidtagit en mängd åtgärder för stärkande och utveckling av den svenska miljötekniksektorn och för främjande av svensk miljöteknikexport.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.