Till innehåll på sidan

Handlingsplan om mäns våld mot kvinnor

Skriftlig fråga 2009/10:934 av Lundh Sammeli, Fredrik (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-06-23
Anmäld
2010-06-28
Besvarad
2010-06-30
Svar anmält
2010-07-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 juni

Fråga

2009/10:934 Handlingsplan om mäns våld mot kvinnor

av Fredrik Lundh Sammeli (s)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Regeringen presenterade 2007 en handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Den innehåller flera lovvärda projekt, men brister när det gäller en övergripande strukturell analys av mäns våld mot kvinnor, som reduceras till ett problem som enbart ligger på individnivå. Det saknas helhetsperspektiv och långsiktiga lösningar liksom åtgärder för att bekämpa sexuellt våld, vilket framgår av den första delutvärderingen av handlingsplanen gjord av Brå.

Kraftig kritik har riktats mot att det saknas en strategi för hur de olika projekten och satsningarna ska kunna bidra till en bättre samlad kunskap om effektiva arbetssätt och metoder för att förebygga mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck samt att stödja de utsatta. Erfarenheterna från projekten generar inte någon generell kunskap, eftersom det saknas krav på utvärderingar och uppföljningar.

Ett stort antal projekt har startats runt om i landet sedan handlingsplanen har beslutats av riksdagen. Men det är i högsta grad oklart vad som händer med det påbörjade arbetet efter den 1 januari när anslagen är slut, eftersom regeringen avser att utvärdera handlingsplanen 2011.

Med anledning av detta vill jag fråga vilka åtgärder integrations- och jämställdhetsministern avser att vidta så att dessa projekt kan fortsätta sin verksamhet efter årsskiftet.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:934 besvarad av Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

den 30 juni

Svar på fråga

2009/10:934 Handlingsplan om mäns våld mot kvinnor

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

Fredrik Lundh Sammeli har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att det påbörjade arbetet inom ramen för regeringens handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer (skr. 2007/08:39) ska fortsätta efter årsskiftet.

Att bekämpa mäns våld mot kvinnor är en högt prioriterad fråga för regeringen. Mäns våld mot kvinnor är ett omfattande problem som berör hela samhället, såväl kvinnor som män. Mäns fysiska, sexuella och psykiska våld mot kvinnor är ett allvarligt hinder för jämställdhet och kvinnors fulla åtnjutande av mänskliga rättigheter. Sveriges åtaganden inom ramen för FN, EU och Europarådet är en viktig utgångspunkt för regeringens arbete.

Genom handlingsplanen har regeringen satt fokus på problemet och vidtagit kraftfulla åtgärder för att stärka det förebyggande arbetet, öka skydd och stöd till våldsutsatta, stärka kvalitet och effektivitet i rättsväsendet, utveckla insatser riktade till våldsutövare, öka samverkan samt stärka kunskapsutvecklingen. Under mandatperioden har drygt 1 miljard kronor satsats och regeringens intention har varit att skapa en sammanhållen strategi för att bekämpa mäns våld mot kvinnor och åstadkomma en varaktigt höjd ambitionsnivå på nationell, regional och lokal nivå.

Regeringens bedömning hittills, baserat på de redovisningar som inkommit, är att erfarenheter, kunskap och utveckling som genererats inom ramen för handlingsplanen har stärkt myndigheternas kvinnofridsarbete på ett långsiktigt sätt. Bland annat har de många kompetenshöjande insatserna och de utbildningsmaterial som tagits fram skapat förutsättningar för myndigheterna att fortsätta sitt utvecklingsarbete när det gäller mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och våld i samkönade relationer. Regeringen har också initierat ett förbättrat kunskapsstöd till socialtjänsten och förstärkt tillsynen för att kommunerna ska leva upp till lagens krav. Vidare har stöd getts till lokal samverkan för kvinnofrid. Insatserna för att bekämpa mäns våld mot kvinnor måste fortsatt införlivas i myndigheternas ordinarie arbete. Samordning och samverkan mellan alla involverade aktörer på lokal och regional nivå kommer även fortsättningsvis att vara viktigt. En annan betydande del i arbetet är kunskapsuppbyggnad och forskning, liksom uppföljning och utvärdering av myndigheternas verksamhet inom området. Regeringen avser att följa utvecklingen noga och den utvärdering som Brottsförebyggande rådet ska slutredovisa den 31 december 2010 kommer att utgöra ett viktigt underlag i det fortsatta arbetet.

Min vision är ett samhälle fritt från könsrelaterat våld. Frågorna kommer att vara fortsatt högt prioriterade för regeringen under nästa mandatperiod.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.