Häktet i Halmstad

Skriftlig fråga 2009/10:884 av Hoff, Hans (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-06-08
Anmäld
2010-06-08
Besvarad
2010-06-16
Svar anmält
2010-06-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 juni

Fråga

2009/10:884 Häktet i Halmstad

av Hans Hoff (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Den sista juni läggs häktet i Halmstad ned. Kriminalvården har av besparingsskäl sagt upp de platser man fram till nu hyrt i polisens lokaler. De besparingar Kriminalvården tror sig göra möts dock av kraftigt ökande kostnader för polisen i Halland. Detta eftersom polisens arrest kommer att vara kvar och behöva mer personal eftersom den tidigare samordningen mellan polisen och Kriminalvården gällande bland annat bemanningsfrågan upphör. Det som en myndighet sparar äts därmed mer eller mindre upp av ökade kostnader för en annan myndighet. Jag anser att bristen på helhetstänkande och en samhällsekonomisk analys är allvarlig.

Personer som häktas kommer framöver att transporteras av poliser till häktena på andra orter, främst Göteborg och Helsingborg. Poliser kommer alltså att få agera chaufförer i stället för att vara ute och bekämpa brott. Likaså kommer åklagare, försvarsadvokater och utredare att tvingas resa långt för att genomföra förhör. Det blir alltså ett kraftigt ökat resande med både tidsspillan och miljöpåverkan som följd.

Min fråga är därför om justitieministern anser detta vara rimligt eller hur hon annars avser att agera för att resurser för brottsbekämpning i Halland kommer att användas så effektivt som möjligt.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:884 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 16 juni

Svar på fråga

2009/10:884 Häktet i Halmstad

Justitieminister Beatrice Ask

Hans Hoff har frågat mig om jag anser Kriminalvårdens beslut om att lägga ned häktet i Halmstad vara rimligt eller hur jag annars avser att agera för att resurser för brottsbekämpning i Halland används så effektivt om möjligt.

Det är Kriminalvården som ansvarar för sin lokalförsörjning inom de ekonomiska ramar riksdag och regering bestämmer. Av Kriminalvårdens instruktion framgår att häktesorganisationen ska vara så utformad att den främjar ett effektivt samarbete med övriga myndigheter inom rättsväsendet och att en lokalisering av häktena som underlättar detta samarbete ska eftersträvas.

Genom Kriminalvårdens pågående utbyggnadsprojekt kommer ett stort antal nya platser att tas i drift under innevarande och kommande år. Den omfattande nyproduktionen av platser möjliggör med nuvarande beläggningsläge för Kriminalvården att stänga en del av de tillfälliga häktesplatser som fortfarande finns i bruk i olika delar av landet. Platser som i många fall inte tillgodoser de krav som ställs på innehållet i häktesverksamheten.

Rättsväsendets myndigheter är inbördes beroende av varandras verksamheter. Ett helhetsperspektiv är en förutsättning för att förändringar inom de olika delarna av rättsväsendet ska resultera i ett bättre resursutnyttjande som gagnar gemensamma rättssäkerhets- och effektivitetsintressen. Det är därför viktigt att alla myndigheter genom samarbete såväl internt som med andra verkar för att ta till vara de fördelar som kan vinnas för enskilda samt för staten som helhet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.