Till innehåll på sidan

Kraftigt ökad försäljning av receptfria läkemedel

Skriftlig fråga 2009/10:833 av Andersson, Phia (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-05-24
Anmäld
2010-05-24
Besvarad
2010-06-02
Svar anmält
2010-06-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 maj

Fråga

2009/10:833 Kraftigt ökad försäljning av receptfria läkemedel

av Phia Andersson (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Sedan försäljningen av receptfria läkemedel släpptes fri den 1 november 2009 har antalet försäljningsställen ökat från 1 000 till 7 000. Försäljningen av läkemedel, framför allt värktabletter, har samtidigt ökat kraftigt.

Samtidigt som försäljningen ökat kommer rapporter om att kommunernas tillsyn på många håll inte kommit i gång alls. Det saknas rutiner, det är oklart vem i kommunen som ska utöva tillsynen och vilken kompetens som krävs.

De övertramp i handeln som medierna rapporterat om handlar om felaktig skyltning och marknadsföring. Exempelvis har nikotintuggummin placerats bredvid vanliga tuggummin. I något fall har en skylt upplyst kunden om att ett läkemedel botar allergi när det egentligen bara mildrar symtomen.

Riskerna med överkonsumtion av mediciner är väl kända. Redan innan avregleringen var överdosering av värktabletter och den aktiva substansen Paracetamol en vanlig orsak till förgiftning. Läkartidningen konstaterade redan 2005 att Paracetamol är det enskilda läkemedel som överdoseras mest. De noterar också att varje signifikant överdos av Paracetamol innebär risk för akut leverskada, och att omhändertagandet är resurskrävande.

Eftersom försäljningen av bland annat värktabletter ökat kraftigt samtidigt som tillsynen av försäljningen är undermålig är risken för överkonsumtion betydande. Samhället kan stå inför avsevärda problem och kostnader.

Med anledning av detta vill jag fråga socialministern om detta var meningen med avregleringen eller vad ministern annars tänker göra för att komma till rätta med problemet?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:833 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 2 juni

Svar på fråga

2009/10:833 Kraftigt ökad försäljning av receptfria läkemedel

Socialminister Göran Hägglund

Phia Andersson har frågat mig om det som beskrivs i frågan var meningen med avregleringen eller vad jag annars tänker göra för att komma till rätta med problemet.

Möjligheten att sälja vissa receptfria läkemedel på andra försäljningsställen än apotek är ett viktigt led i reformeringen av apoteksmarknaden och syftar till att ytterligare förbättra tillgängligheten till läkemedel. Att ett läkemedel är receptfritt innebär inte att det är ofarligt. Även receptfria läkemedel kan ha mycket kraftiga effekter och bieffekter. Regeringen gjorde därför noggranna överväganden i propositionen 2008/09:190 Handel med vissa receptfria läkemedel om hur försäljningen skulle vara utformad. Bland annat infördes en regel om att läkemedel inte får säljas till personer som är under 18 år. Som nämns i propositionen har motsvarande reformer i Norge och Danmark inte lett till någon betydande ökning när det gäller försäljningen eller bruket av receptfria läkemedel.

En viktig utgångspunkt har varit att upprätthålla en hög nivå på säkerheten för konsumenterna. Det finns ett tydligt regelverk för tillsyn och kontroll av handeln. Kommunerna ska kontrollera efterlevnaden av lagen (2009:730) om handel med vissa receptfria läkemedel och de föreskrifter som Läkemedelsverket har meddelat. Läkemedelsverket ska underrätta kommunerna om de anmälningar som kommer in från näringsidkare som vill bedriva detaljhandel med receptfria läkemedel. En gång i månaden skickar Läkemedelsverket en lista över anmälda butiker till samtliga kommuner. Listan publiceras också på Läkemedelsverkets webbsida. Brister som kommunen upptäcker ska rapporteras till Läkemedelsverket. Läkemedelsverket får meddela förelägganden och förbud, som kan förenas med vite, för att regelverket ska efterlevas. Den som bryter mot förbudet att sälja läkemedel till personer under 18 år kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Läkemedelsverket har tagit fram och distribuerat en vägledning till samtliga kommuner. En särskild kommunsida finns nu på Läkemedelsverkets webbplats där information till kommunerna är samlad. Stöddokument till kommunerna i form av en checklista och rapportformulär för rapportering av brister har tagits fram och distribuerats till samtliga kommuner via e-post. Utbildningstillfällen för kommunhandläggare genomförs under våren och hösten 2010. En informationsinsats riktad till de stora affärskedjorna för att förbättra efterlevnaden av regelverket har genomförts.

Reformen ska följas upp och utvärderas. I detta avseende bör bland annat tillgängligheten till läkemedel för konsumenterna, sortimentets ändamålsenlighet, prisutvecklingen och konsumtionen av de läkemedel som omfattas av reformen utvärderas. Till det som särskilt bör utvärderas hör också risken för överdosering av receptfria läkemedel.

Insatser i form av information, kontroll och tillsyn är viktiga för att uppnå en god efterlevnad av regelverket. Jag avser att även fortsättningsvis noga följa utvecklingen när det gäller försäljning av receptfria läkemedel på andra platser än apotek.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.