Nya terrorhandlingar mot kristna i Irak

Skriftlig fråga 2009/10:778 av Kerimo, Yilmaz (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-05-05
Anmäld
2010-05-05
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2010-05-20
Svar anmält
2010-05-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 maj

Fråga

2009/10:778 Nya terrorhandlingar mot kristna i Irak

av Yilmaz Kerimo (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Jag har upprepade gånger de senaste åren bett utrikesministern att agera, men ministern verkar inte ta de kristnas svåra situation i Irak på allvar, trots att terrorn mot kristna i Irak fortsätter.

Söndag morgon den 2 maj 2010 attackerades tre bussar som transporterar assyrisk/syriansk/kaldeiska studenter från Ninevehslätten till universitetet i Mosul. Detta var ett planerat attentat. Cirka två kilometer från säkerhetskontrollen i närheten av Bagdede hade terroristerna lagt en bomb som detonerade när bussarna passerade förbi. Sedan besköts de tre bussarna. När bussförarna försökte backa därifrån kom en jeep full med sprängmedel och föraren sprängde sig själv bland bussarna. En av de 131 som befann sig på bussarna dog och resten skadades. De olika rapporter som gör gällande att det har blivit säkrare i Irak klingar falskt. En kristen frizon i Irak skulle kunna lindra lidandet och minska flyktingströmmarna och samtidigt ge kristna flyktingar som så önskar en plats att återvända till.

Min fråga till utrikesminister Carl Bildt är:

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att få FN att skydda de kristna i Irak och ge de kristna assyrier/syrianer/kaldeerna en frizon under FN:s överinseende i Irak?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:778 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 20 maj

Svar på fråga

2009/10:778 Nya terrorhandlingar mot kristna i Irak

Utrikesminister Carl Bildt

Yilmaz Kerimo har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att få FN att skydda de kristna i Irak och ge de kristna assyrier/syrianer/kaldéerna en frizon under FN:s överinseende i Irak.

Sverige gjorde som ordförande i EU ett uttalande om situationen beträffande de mänskliga rättigheterna i Irak. Där betonade vi individens rättigheter, oberoende av religiös eller etnisk tillhörighet samt vikten av att motverka diskriminering av alla slag. När jag träffade företrädare för Iraks regering, senast vid mitt besök i landet i februari, framhöll jag detta och underströk vikten av att implementera de mänskliga rättigheterna i enlighet med landets åtaganden under internationell rätt. Jag nämnde särskilt kristna liksom mandéer/sabéer och yazidier.

Jag beklagar naturligtvis djupt den händelse som Yilmaz Kerimo tar upp i sin fråga. Iraks president har i ett uttalande fördömt attacken mot kristna studenter. Säkerhetssituationen har gradvis förbättrats i Irak, men är på många håll svår och flera allvarliga attentat har inträffat under perioden efter parlamentsvalen i mars. Min förhoppning är att en kommande ny regering i Irak ska fortsätta att förbättra säkerhetssituationen, konsolidera demokratin och utnyttja de stora möjligheter som finns för att förbättra den ekonomiska och sociala situationen.

Beträffande frågan om att inrätta särskilda så kallade frizoner på etnisk eller religiös grund står jag fast vid att de knappast skulle lösa de problem som Yilmaz Kerimo påtalar. De vore ett farligt steg mot segregering av landets invånare. Varken Iraks minoritetsgrupper eller Iraks befolkning som helhet skulle vinna på detta. Förslaget är sannolikt snarare kontraproduktivt och riskerar att skapa ytterligare utsatthet i ett läge där fredlig samexistens är den väg framåt som eftersträvas av de flesta aktörer. Sverige kommer därför inte att verka för en särskild zon för de kristna minoritetsgrupperna i Irak.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.