Trakassering av folkvalda i Turkiet

Skriftlig fråga 2009/10:597 av Kerimo, Yilmaz (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-03-04
Anmäld
2010-03-04
Besvarad
2010-03-10
Svar anmält
2010-03-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 mars

Fråga

2009/10:597 Trakassering av folkvalda i Turkiet

av Yilmaz Kerimo (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Trakasserierna mot oliktänkande i Turkiet fortsätter. Konfiskeringen av 1 700 år gamla Mor Gabriel-klostrets mark drivs vidare, syrisk-ortodoxe prästen Yusuf Akbulut i Diyarbakır hotas och trakasseras med hänvisning till minaretförbudet i Schweiz, partier stängs och förtroendevalda fängslas.

Här några exempel bland många: Borgmästaren Abdullah Demirbas från kommundelen Sur i Diyarbakır sitter arresterad. Abdullah Demirbas är dessutom allvarligt sjuk. Muharrem Erbey som är ordförande för IHD, en förening för mänskliga rättigheter, är arresterad. Osman Baydemir, borgmästare i Diyarbakır, har fått utreseförbud på grund av sina åsikter

Att på det här viset förbjuda demokratiskt valda att verka går tvärs emot de villkor som gäller för EU-medlemskap. Konstitutionen i Turkiet är från militärjuntans tid och har inte ändrats.

Jag har upprepade gånger krävt att regeringen ska agera mot situationen i Turkiet. Jag får allmänt välmenande fraser till svar, men det räcker inte. Det är dags att utrikesministern går från ord till handling.

Min fråga till utrikesministern är:

Vilka konkreta åtgärder avser utrikesministern att vidta för att sätta tryck på att demokratiska rättigheter respekteras i Turkiet så att trakasserierna mot demokratiskt förtroendevalda upphör?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:597 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 10 mars

Svar på fråga

2009/10:597 Trakassering av folkvalda i Turkiet

Utrikesminister Carl Bildt

Yilmaz Kerimo har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta för att sätta tryck på att demokratiska rättigheter respekteras i Turkiet så att trakasserierna mot demokratiskt förtroendevalda upphör.

Så som jag redogjort för vid flera tidigare tillfällen, bland annat vid en interpellationsdebatt på ämnet nyligen och dessförinnan som svar på Yilmaz Kerimos och andra ledamöters frågor efter förbudet av det pro-kurdiska partiet DTP, förblir ökad respekt för mänskliga fri- och rättigheter ett av de mest grundläggande kraven i Turkiets EU-anslutningsförhandlingar. Detta avspeglas tydligt i exempelvis EU:s senaste rådsslutsatser om Turkiet. I EU:s och Sveriges dialog med den turkiska regeringen uppmanar vi regelbundet och högst konkret till ytterligare reformer och trycker på behovet av att takten ökas i detta arbete. EU:s oro beträffande gripanden av demokratiskt valda politiker är en fråga som har tagits upp. Det gäller också frågan om en mer demokratisk konstitution, liksom stärkta minoritetsrättigheter och yttrandefrihet.

I sammanhanget är det positivt att premiärminister Erdoğan nyligen aviserat att han före utgången av mars avser att lägga fram ett paket med konstitutionella ändringar i det turkiska parlamentet, vilket vore ett betydelsefullt steg i att konkret driva det demokratiska reformarbetet vidare.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.