Dokument i utredningen om mordet på Olof Palme

Skriftlig fråga 2009/10:488 av Lindholm, Jan (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-02-08
Anmäld
2010-02-09
Besvarad
2010-02-17
Svar anmält
2010-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 februari

Fråga

2009/10:488 Dokument i utredningen om mordet på Olof Palme

av Jan Lindholm (mp)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Den 2 februari sände journalisten Olle Ahlsén ett brev till Palmeutredningen i vilket han redogjorde för den information han av en händelse kommit i kontakt med rörande två unga kvinnors iakttagelser på mordnatten.

Detta brev har uppenbarligen legat till grund för en del förhör, men brevet är i dag inte känt av Rikskriminalpolisen. Granskningskommissionen nämner dock att polisutredningen när detta brev inkom insåg att en polis kunde vara inblandad i mordet och utredningen beslutade då att bryta ut material kring det så kallade polisspåret.

Denna ”utbrytning” kan vara orsaken till att brevet i dag inte går att lokalisera. Innehållet i detta brev torde vara av stort intresse eftersom det påstås peka ut en politiker som den som mördade dåvarande statsminister Olof Palme.

Min fråga till justitieministern är om hon har någon möjlighet att bringa klarhet i vart detta brev tagit vägen.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:488 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 17 februari

Svar på fråga

2009/10:488 Dokument i utredningen om mordet på Olof Palme

Justitieminister Beatrice Ask

Jan Lindholm har frågat mig om jag har någon möjlighet att bringa klarhet i vad som hänt med ett brev som skickats till Palmeutredningen.

Utredningen av mordet på Olof Palme bedrivs inom en pågående förundersökning. Det innebär att uppgifter om det aktuella brevet och de eventuella åtgärder som har vidtagits skyddas av så kallad förundersökningssekretess. Beslut om vilken information som kan lämnas om detta kan bara fattas av förundersökningsledaren.

Även i det fall ett enskilt ärende inte skyddas av sekretess kan jag som statsråd inte lägga mig i hur myndigheter hanterar ett sådant. Av dessa skäl kommer jag inte att vidta några åtgärder i anledning av frågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.