Sjukförsäkringen i förändring

Skriftlig fråga 2009/10:326 av Kvarnström, Kurt (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-12-11
Anmäld
2009-12-11
Besvarad
2009-12-16
Svar anmält
2009-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 december

Fråga

2009/10:326 Sjukförsäkringen i förändring

av Kurt Kvarnström (s)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Vi fick nyligen ett brev till socialförsäkringsutskottet från en förtvivlad kvinna. Hon arbetar inom socialtjänsten i en kommun. Kvinnan skadade sig i en fallolycka på väg till arbetet i januari 2007. Hon föll så illa att hon skadade ryggen mycket svårt. Hon har, från att först ha varit i stort sett förlamad, nu kommit tillbaka till sitt arbete på 75 procent. Arbetsgivaren har ställt upp och ordnat så att hon på sin arbetsplats fått en brits som hon kan vila sin rygg på. Nu känner hon en stark oro för att tvingas ut på hela arbetsmarknaden för att hitta ett heltidsjobb.

Min fråga till statsrådet blir därför:

Är det statsrådets avsikt att man i de nya reglerna i sjukförsäkringen kan betrakta det som ”oskäligt” att hon ska flyttas över från sjukförsäkringen till arbetslöshetsförsäkringen?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:326 besvarad av Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

den 16 december

Svar på fråga

2009/10:326 Sjukförsäkringen i förändring

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

Kurt Kvarnström har frågat mig om det är min avsikt att man i de nya reglerna i sjukförsäkringen kan betrakta det som oskäligt att en person med partiell sjukpenning ska flyttas över från sjukförsäkringen till arbetslöshetsförsäkringen.

Först vill jag framföra att jag inte får kommentera enskilda fall. Därför kommer jag nedan endast att ge en allmän beskrivning om syftet med och innehållet i den nya sjukförsäkringsreformen.

Vi ska ha en trygg, säker och hållbar sjukförsäkring som omfattar alla. Den som är sjuk och inte kan arbeta ska alltid känna trygghet och ha ett gott skydd. Och vi ska ha en aktiv rehabilitering för att på bästa sätt ge hjälp och stöd tillbaka till arbetet.

Ett problem med den tidigare sjukförsäkringen var att sjukpenning kunde betalas ut utan någon tidsgräns. Detta gjorde att sjukskrivningarna i Sverige kom att kännetecknas av mycket långa sjukperioder och en i internationell jämförelse mycket hög sjukfrånvaro. För att råda bot på detta infördes bland annat en gräns för hur länge sjukpenning ska kunna betalas ut. Enligt gällande bestämmelser kan sjukpenning betalas ut maximalt under 914 dagar, det vill säga två och ett halvt år.

Personer som har uppburit sjukpenning det maximala antalet dagar och som inte bedöms ha stadigvarande nedsättning av sin arbetsförmåga erbjuds möjlighet att få hjälp och stöd via Arbetsförmedlingen. Ett nytt introduktionsprogram har inrättats för att övergången ska bli det bästa möjliga. Under introduktionsprogrammet ska det kartläggas vilka behov av stöd individen har för att kunna gå vidare inom ramen för de olika program som finns i Arbetsförmedlingen i syfte att återgå i arbete. Introduktionsprogrammet är anpassat så att varje individs speciella behov ska kunna beaktas. En person som arbetar deltid ska till exempel kunna delta i introduktionsprogrammet på den tid personen inte arbetar.

Utgångspunkten för sjukförsäkringsreformen är att alla människor ges en möjlighet att återfå arbetsförmåga och återgå i arbete. För en person som har varit sjukskriven på deltid bör målsättningen alltid vara ett arbete på heltid.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.