Sexköpslagens framtida utveckling

Skriftlig fråga 2009/10:215 av Ahlberg, Ann-Christin (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-11-19
Anmäld
2009-11-19
Besvarad
2009-11-25
Svar anmält
2009-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 november

Fråga

2009/10:215 Sexköpslagens framtida utveckling

av Ann-Christin Ahlberg (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

I Sverige har Socialdemokraterna sedan länge prioriterat bekämpningen av prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Att köpa eller försöka köpa sexuella tjänster är sedan den 1 januari 1999 kriminaliserat.

Lagstiftningen, det vill säga den så kallade sexköpslagen var, och är en viktig markering mot utnyttjandet av kvinnor.

Det är tio år sedan sexköpslagen trädde i kraft och den ligger nu på regeringen bord. Den offentliga debatten om sexköpslagen har också tagit fart efter ett antal uppmärksammade fall där män i höga positioner, såväl kommunalråd som inom näringslivet, köpt sex av flickor. Därtill har representanter ur borgerligheten agerat för att helt skrota sexköpslagen. Liberala ungdomsförbundet har också på sin webbsida markerat att lagen bör avskaffas. Man kan konstatera att det blåser nyliberala vindar i sättet att se på sexköpslagen och på hur regeringen bör hantera lagen för framtiden.

Vid ett inslag i SVT den 15 november svarade statsrådet Beatrice Ask att det behövs en modernisering av regelverket.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitieministern vad hon avser med att sexköpslagen ska moderniseras.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:215 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 25 november

Svar på frågorna

2009/10:215 Sexköpslagens framtida utveckling

2009/10:221 Sexköpsbrott och synen på brottsoffer

Justitieminister Beatrice Ask

Ann-Christin Ahlberg har frågat mig dels vad jag avser med att sexköpslagen ska moderniseras, dels om jag har för avsikt att vidta några åtgärder för att den som säljer sexuella tjänster ska betraktas som ett brottsoffer. Det finns anledning att besvara frågorna i ett sammanhang.

Regeringen tillsatte förra året en utredning för att utvärdera tillämpningen av förbudet mot köp av sexuell tjänst och de effekter förbudet har fått (dir. 2008:44). Syftet med utvärderingen är att undersöka hur bestämmelsen fungerar i praktiken och vilka effekter förbudet har haft för förekomsten av prostitution och människohandel för sexuella ändamål i Sverige. Det framgår tydligt av direktiven att en utgångspunkt för utvärderingen är att köp av sexuell tjänst fortfarande ska vara kriminaliserat.

Utredningen har ett brett mandat och det står utredaren fritt att mot bakgrund av utvärderingen föreslå lagändringar eller lämna förslag till andra åtgärder. Frågan huruvida de som säljer sexuella tjänster bör anses vara vittnen eller målsägande i mål om brott mot förbudet mot köp av sexuell tjänst nämns i direktiven.

Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 30 april 2010. Därefter kommer ärendet att på sedvanligt sätt beredas inom Regeringskansliet. Jag vill inte föregå utredningen eller spekulera i vilka närmare överväganden som dess slutsatser kan föranleda.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.