Kännedom om ECRI

Skriftlig fråga 2009/10:211 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-11-18
Anmäld
2009-11-18
Besvarad
2009-11-24
Svar anmält
2009-11-24
Besvarad
2009-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 november

Fråga

2009/10:211 Kännedom om ECRI

av Carina Hägg (s)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Kännedom om Europeiska kommissionen mot rasism och intolerans, ECRI, är starkt begränsad i Sverige. Samtidigt vet vi att främlingsfientlighet och rasism tenderar att växa även om bilden inte är entydig. Men problemen är av den arten och omfattningen att det krävs handling av regeringen. Konventionen ECRI tillsammans med vårt samhälles åtagande ger en god grund för att möta problemen med intolerans. Vi har i konventionen en legal grund men också krav på implementering på viktiga områden som exempelvis bostadspolitiken. Regeringen har att bekämpa boendesegregeringen. Det arbetet kan även innefatta desegregerade bostadsområden eller en kommun. Konventionen ska ses som ett redskap för att undanröja främlingsfientlighet och rasism, men även tydliggöra regeringens ansvar liksom den pekar på konkreta åtgärder för att undanröja intolerans i samhället. Behov av kunskap är påtagligt.

Min fråga till ministern är på vilket sätt hon, i en tid där främlingsfientlighet och rasism erkänns som ett problem, tagit initiativ till att göra Europeiska kommissionen mot rasism och intolerans känd i Sverige.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:211 besvarad av Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

den 24 november

Svar på fråga

2009/10:211 Kännedom om ECRI

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

Carina Hägg har frågat mig på vilket sätt jag, i en tid där främlingsfientlighet och rasism erkänns som ett problem, tagit initiativ till att göra Europeiska kommissionen mot rasism och intolerans känd i Sverige.

Vid Europarådets toppmöte i Wien år 1993 antog medlemsländerna en deklaration och en handlingsplan för bekämpande av rasism, främlingsfientlighet, antisemitism och intolerans (Wiendeklarationen). En del i denna handlingsplan var inrättandet av Europeiska kommissionen mot rasism och intolerans (ECRI). ECRI arbetar för att bekämpa alla former av etnisk diskriminering, bland annat genom att publicera rekommendationer och goda exempel avsedda för Europarådets medlemsländer.

Jag kan försäkra Carina Hägg att regeringen tar det arbete som ECRI utför på största allvar. ECRI:s tidigare synpunkter och rekommendationer till Sverige har omhändertagits och gjorts kända genom bland annat regeringens handlingsplan för de mänskliga rättigheterna och i arbetet med att ta fram handlingsplanen. Men också i samband med framtagandet av den proposition som ledde till en samlad lagstiftning mot diskriminering och en sammanslagning av de fyra ombudsmännen mot diskriminering till en myndighet, Diskrimineringsombudsmannen.

Jag vill också nämna att såväl ECRI som Europarådets kommissionär för de mänskliga rättigheterna i samband med sina senaste granskningar av Sverige framfört uppskattning för det arbete som utförs mot rasism, främlingsfientlighet och diskriminering. Samtidigt lämnade dessa organ synpunkter och rekommendationer för det fortsatta arbetet. Deras rekommendationer är viktiga och visar att de insatser, som vi redan påbörjat respektive planerar, är riktiga.

Jag kan garantera Carina Hägg att regeringens ansträngningar för att motverka främlingsfientlighet, rasism och alla former av intolerans kommer att fortsätta med högsta prioritet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.