Folksams grupplivförsäkring

Skriftlig fråga 2009/10:155 av Frid, Egon (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-11-05
Anmäld
2009-11-05
Besvarad
2009-11-11
Svar anmält
2009-11-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 november

Fråga

2009/10:155 Folksams grupplivförsäkring

av Egon Frid (v)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Många pensionärer har mycket knappa ekonomiska marginaler och har dessutom fått det sämre ställt på senare år. När nu Folksam ändrar ersättningen för den grupplivförsäkring som ca 400 000 pensionärer tecknat via olika pensionärsorganisationer, förändras villkoren radikalt för dessa pensionärer. Försäkringen har inneburit att när försäkringstagaren avlidit har de anhöriga fått ut max ett prisbasbelopp för att täcka olika kostnader, bland annat begravningskostnader.

Folksam har nu beslutat att försämra försäkringsvillkoren för hundratusentals pensionärer som i många fall betalat in pengar under flera år i tron att de varit försäkrade till en viss nivå. Att teckna en grupplivförsäkring för ett syfte och få ersättningsnivån halverad efter flera års inbetalningar skapar stor oro och frustration för avtalstecknaren.

Med anledning av det ovan anförda vill jag fråga justitieministern:

Avser justitieministern att ta några initiativ med anledning av det anförda?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:155 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 11 november

Svar på fråga

2009/10:155 Folksams grupplivförsäkring

Justitieminister Beatrice Ask

Egon Frid har frågat mig om jag avser att ta några initiativ med anledning av att Folksam har försämrat försäkringsvillkoren i den grupplivförsäkring som många pensionärer har tecknat via olika pensionärsorganisationer.

En stor del av de försäkringar som tecknas i Sverige är kollektiva försäkringar, det vill säga de riktar sig till en viss grupp av personer, till exempel pensionärer. Den försäkring som nämns i frågan är ett sådant exempel. Kollektiva försäkringar fyller en viktig social funktion i samhället. Genom att administrationen och riskbedömningen är förenklad jämfört med individuella försäkringar, kan premierna hållas nere. Även personer med dålig ekonomi eller försämrad hälsa kan därmed ofta uppnå ett rimligt försäkringsskydd. För att säkerställa att de sociala aspekterna verkligen får genomslag finns ett antal skyddsregler i försäkringsavtalslagen. Ett försäkringsbolag får till exempel inte ändra försäkringsvillkoren till de försäkrades nackdel under försäkringstiden, som i normalfallet är ett år. Om ett försäkringsbolag säger upp en försäkring av detta slag har de försäkrade dessutom i många fall rätt att få ett likvärdigt skydd genom en fortsatt försäkring.

Försäkringsbolagen har också en tämligen omfattande informationsskyldighet. Innan försäkringsavtalet ingås ska försäkringsbolaget lämna information som underlättar för enskilda att bedöma försäkringen och dess villkor. Viktiga begränsningar i försäkringsskyddet måste framgå. Försäkringsbolag som inte följer informationsreglerna kan drabbas av marknadsrättsliga påföljder. Ett försäkringsbolag som noga har upplyst försäkringstagarna om till exempel förutsättningarna för att ändra villkoren, löper naturligtvis mindre risk att drabbas av en stor mängd missnöjda kunder.

Jag har förståelse för den besvikelse som försämringar i försäkringsvillkoren, av det slag Egon Frid pekar på, kan föra med sig. Detta visar på vikten av god information och långsiktighet vid denna typ av försäkring. Det ankommer dock närmast på försäkringsbranschen att inom ramen för gällande lagstiftning bygga upp förtroendefulla relationer med sina kunder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.