Till innehåll på sidan

Investering i biogasproduktion för fordonsdrivmedel

Skriftlig fråga 2009/10:1014 av Svensson Smith, Karin (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-09-03
Besvarad
2010-09-17
Svar anmält
2010-10-04
Anmäld
2010-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 september

Fråga

2009/10:1014 Investering i biogasproduktion för fordonsdrivmedel

av Karin Svensson Smith (mp)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Biogas är det bästa av de fordonsdrivmedel som finns och kan i dag ersätta delar av den stora volym bensin och diesel som används i vägtrafiken. Eftersom det trots alla miljöbilsförmåner råder ett 94-procentigt oljeberoende i det svenska transportsystemet är det bråttom med ickefossila alternativ i hela landet. Antalet gasfordon har ökat snabbt, men det finns ett växande gap mellan efterfrågan och tillgång på biogas.

På många håll i landet finns goda möjligheter för biogasproduktion. Inte minst gäller detta Gotland som har gott om råvara för produktion av biogas, och likadant är det på många andra håll i landet.

Många som vill investera i produktion har i dag svårt att få banklån eftersom de långsiktiga garantierna för biogas är oklara. I dag är det tyvärr fortfarande ekonomiskt fördelaktigt med bensin och diesel. För att undanröja denna oklarhet kan staten gå i god för kloka investeringar som kan öka produktionen av biogas.

Mot bakgrund av ovanstående undrar jag om näringsministern har för avsikt att återkomma till riksdagen med ett förslag till statlig investeringsgaranti för investeringar i biogas.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:1014 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 17 september

Svar på fråga

2009/10:1014 Investering i biogasproduktion för fordonsdrivmedel

Näringsminister Maud Olofsson

Karin Svensson Smith har frågat mig om jag har för avsikt att återkomma till riksdagen med ett förslag till statlig investeringsgaranti för investeringar i biogas.

Jag delar Karin Svensson Smiths positiva syn på biogas. Jag är övertygad om att det finns en ännu outnyttjad potential för lönsam biogas i både transportsektorn och som bränsle för förnybar el. Biogasen har också potential att mer än i dag bidra till regional utveckling. Detta har varit regeringens utgångspunkter i de många initiativ vi tagit för att stödja biogasens utveckling.

Under mandatperioden har regeringen, förutom ett mycket ambitiöst forskningsprogram, satsat 170 miljoner kronor på att utveckla biogastekniken. Inom ramen för landsbygdsprogrammet har regeringen för perioden 2009 till 2013 avsatt 200 miljoner kronor för att främja i huvudsak gödselbaserad biogasproduktion. Denna satsning har tilldelats ytterligare medel för perioden 2010 till 2013. Därmed finns inom landsbygdsprogrammet ytterligare 500 miljoner kronor att söka för dem som vill producera förnybar energi eller effektivisera sin användning av energi. Därutöver har regeringen uppdragit åt Statens energimyndighet att i samråd med Statens jordbruksverk och Naturvårdsverket utveckla en sektorsövergripande långsiktig strategi och föreslå åtgärder som på kort och lång sikt bidrar till ökad användning av biogas. Myndigheterna redovisade den 31 augusti sitt förslag på strategi som bland annat innehåller 40 konkreta förslag och slutsatser för hur biogasens konkurrenskraft kan stärkas och samtidigt maximera miljönytta och regional utveckling.

Regeringskansliet har inte hunnit analysera och ta ställning till expertmyndigheternas förslag till biogasstrategi och konkreta åtgärder. Jag noterar dock att myndigheterna inte föreslår införande av investeringsgarantier.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.