Mödradödlighet

Skriftlig fråga 2008/09:957 av Linander, Johan (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-05-20
Anmäld
2009-05-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2009-05-29
Svar anmält
2009-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 maj

Fråga

2008/09:957 Mödradödlighet

av Johan Linander (c)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

FN:s millenniemål består av åtta utvecklingsmål som antogs år 2000. Om sex år, 2015, ska dessa mål vara uppfyllda. Det femte målet, ”mödradödligheten ska minska med tre fjärdedelar”, är det som är allra längst ifrån att lyckas och nästan obetydliga framsteg har gjorts.

Varje år dör mer än en halv miljon kvinnor till följd av graviditet, osäker abort eller förlossning och fortfarande är komplikationer i samband med graviditeter den största dödsorsaken i världen bland 15–19-åriga flickor. I Tchad riskerar en av elva kvinnor att dö under en graviditet eller förlossning. I Sverige är risken mindre än en på 17 000.

För att minska mödradödligheten krävs att kvinnors hälsa och rättigheter prioriteras både politiskt och ekonomiskt i mycket högre utsträckning än vad som sker i dag. Jag vill påstå att situationen hade sett bättre ut redan i dag om det hade varit män som fött barn och riskerat att dö under en graviditet eller förlossning.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att Sverige och EU, bland annat med hjälp av vårt biståndsarbete, ska kunna göra mer för att FN:s femte millenniemål ska vara uppfyllt till år 2015?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:957 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 29 maj

Svar på fråga

2008/09:957 Mödradödlighet

Statsrådet Gunilla Carlsson

Johan Linander har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att Sverige och EU, bland annat med hjälp av vårt biståndsarbete, ska kunna göra mer för att FN:s femte millenniemål ska vara uppfyllt till år 2015.

Jag vill börja med att tacka Johan Linander för hans engagemang i en fråga som prioriteras högt av regeringen. Mödradödligheten fortsätter att vara mycket hög i utvecklingsländer och 99 procent av ca 530 000 dödsfall årligen till följd av graviditet sker i dessa länder. Hela 86 procent av dessa dödsfall sker i Afrika söder om Sahara och i Sydasien. Faktum är att komplikationer i samband med graviditet, förlossning och eftervård utgör en av de allra största bakomliggande orsakerna till kvinnors och flickors ohälsa och död globalt sett. Bättre resultat när det gäller att uppfylla millenniemål 5 om förbättrad mödrahälsa har därför bäring även på millenniemål 1 om minskad fattigdom, och mål 3 om jämställdhet. Det är tydligt att det är millenniemål 5 som uppvisar sämst resultat av de totalt åtta millenniemålen: enligt den senaste rapporten om millenniemålen från FN har mödradödligheten minskat med mindre än 1 procent mellan 1990 och 2006. Detta är helt oacceptabelt.

Förutom att stävjandet av mödradödligheten är en pockande angelägenhet i sin egen rätt, blir kopplingarna mellan kvinnors hälsa och ekonomisk tillväxt allt tydligare. Internationella studier visar att kvinnors och flickors ohälsa och död till följd av bristande sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter inklusive adekvat mödrahälsovård och tillgång till lagliga och säkra aborter har påtagliga konsekvenser för sysselsättning, produktivitet och tillväxt.

Främjande av jämställdhet, ökad respekt för kvinnors och flickors rättigheter och förstärkning av deras villkor är en av regeringens tre tematiska prioriteringar för biståndet. Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) inklusive frågan om mödrahälsovård utgör ett särskilt fokus inom denna prioritering. Under 2009 satsar regeringen 100 miljoner kronor extra för arbetet med förbättrad mödrahälsovård.

Sida ska kanalisera de extra resurserna dels genom redan befintliga strukturer och aktörer, dels även genom nya initiativ. Stöd ges bland annat till regionala initiativ i framför allt Afrika, till det globala partnerskapet Women Deliver och till FN:s befolkningsfond UNFPA:s nya fond för bekämpning av mödradödlighet. Bidrag ges också till sexualutbildning och andra utbildningar inklusive för barnmorskor och annan hälsovårdspersonal, spridning av information om och tillgång till billiga preventivmedel av god kvalitet för vuxna kvinnor och män och för ungdomar; till kvinnliga nätverk och insatser för förbättrad tillgång till förlossnings- och mödravård, samt till internationella organisationer så som Ipas, som arbetar med utbildningar och med kvinnors tillång till laglig och säker abort, och för att fler kvinnor ska få ett adekvat omhändertagande efter aborter.

Regeringen arbetar aktivt också i EU med jämställdhet, inklusive kvinnors hälsa och bidrog till att arbetet med millenniemål 5 särskilt lyftes fram i rådsslutsatserna om ett EU-handlingsprogram om millenniemålen (EU Agenda for Action on the MDG:s).

I höstas tog jag å regeringens vägnar emot en MDG 3 jämställdhetsfackla inför millennietoppmötet i New York i september 2008. Ett av de åtaganden jag gjorde då handlar om att särskilt stödja arbetet med att minska mödradödligheten. Jag kan försäkra Johan Linander att jag kommer att följa arbetet för detta för utveckling mycket centrala område på nära håll.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.