Konsumtion och klimat

Skriftlig fråga 2008/09:684 av Bolund, Per (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-02-27
Anmäld
2009-02-27
Besvarad
2009-03-04
Svar anmält
2009-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 februari

Fråga

2008/09:684 Konsumtion och klimat

av Per Bolund (mp)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

I sitt slutbetänkande skrev Klimatberedningen att ”det är av stort intresse att utveckla arbetet med att beräkna och följa hur stora utsläpp som orsakas av den samlade konsumtionen i Sverige för att komplettera och bredda den rapportering som görs av utsläppen inom landet”. Beredningen föreslog att Naturvårdsverket och SCB ges i uppdrag att föreslå hur sådan statistik kan tas fram, regelbundet uppdateras och kvalitetssäkras.

Senare har Naturvårdsverket i en rapport konstaterat att Sveriges utsläpp av växthusgaser är 25 procent högre när man utgår från konsumtionens samlade klimatpåverkan, än då man enbart ser till de utsläpp som sker inom Sveriges gränser. Varje svensk orsakar i genomsnitt utsläpp av tio ton växthusgaser. Utsläppen från den svenska konsumtionen behöver halveras till år 2020 om Sverige ska ta sin del av ansvaret för de globala utsläppsreduktioner som krävs.

Utsläppen från den privata konsumtionen delas i rapporten upp på aktiviteterna äta (drygt 25 procent), bo (drygt 30 procent), resa (knappt 30 procent) samt shoppa (knappt 15 procent).

Naturvårdsverkets fokus på konsumtionens klimatpåverkan kan dels ge en bättre bild av hur våra konsumtionsmönster påverkar det globala klimatet, dels innebär det en konkret och viktig information till alla hushåll om hur man kan minska sin egen klimatpåverkan.

Jag vill fråga miljöministern:

Avser ministern att ge Naturvårdsverket i uppdrag att fortsätta att beräkna och kommunicera den svenska konsumtionens klimatpåverkan?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:684 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 4 mars

Svar på fråga

2008/09:684 Konsumtion och klimat

Miljöminister Andreas Carlgren

Per Bolund har frågat mig om jag avser att ge uppdrag till Naturvårdsverket att fortsätta att beräkna och kommunicera den svenska konsumtionens klimatpåverkan.

Klimatförändringarna och andra miljöproblem hör starkt samman med det sätt vi producerar, distribuerar och konsumerar varor och tjänster. Det råder i dag en bred såväl vetenskaplig som politisk konsensus kring att de många vardagliga överväganden som görs av enskilda individer har miljömässiga konsekvenser. Rapporter visar att hushållens konsumtion står för hälften av olika former av miljöpåverkan. Hur vi bor, transporterar oss och hur vi äter är identifierade som särskilt viktiga områden.

Inom EU talar man mer och mer om hållbara konsumtions- och produktionsmönster. Kommissionen har presenterat ett meddelande om en handlingsplan för hållbar konsumtion och produktion och för en hållbar industripolitik som antogs den 16 juli 2008. Den ska ligga till grund för ett samordnat utnyttjande av en blandning av styrmedel för att förbättra produkters energi- och miljöprestanda. Konsumenterna kan genom sin efterfrågan påverka utbudet och medverka till att driva fram hållbara produktionsmönster, både i Sverige och globalt.

Internationella rapporter pekar på att den konsumtion som utvecklats bland världens välbärgade människor ofta tär hårt på ändliga naturresurser och bidrar till ökade klimatförändringar. Många utvecklingsländer har dessutom börjat anamma den energi- och konsumtionsnivå som man har i de utvecklade länderna. Det ger en komplex problembild och försvårar de förändringar som krävs. Det är viktigt att Sverige och andra länder med en redan hög levnadsstandard går i bräschen för en utveckling där en bibehållen hög välfärdsnivå kan kombineras med minskade påfrestningar på hälsa och miljö.

Naturvårdsverkets arbete med att analysera miljö- och klimatproblematiken ur ett konsumtions- och produktionsperspektiv är av stor vikt. Den rapport som Per Bolund refererar till utgör en del av verkets samlade arbete på klimatområdet. Rapportens beskrivning av hur våra konsumtionsmönster påverkar det globala klimatet ger en bild som möjliggör konkret och viktig information till hushållen om hur de kan minska sin egen klimatpåverkan.

Det ingår i Naturvårdsverkets myndighetsuppdrag att såväl utvärdera som informera om klimatfrågorna. Jag ser därför i dagsläget inget behov av ett särskilt regeringsuppdrag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.