Lärarundantaget

Skriftlig fråga 2008/09:558 av Johansson, Jan Emanuel (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-02-02
Anmäld
2009-02-09
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2009-02-20
Svar anmält
2009-02-23
Besvarad
2009-02-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 februari

Fråga

2008/09:558 Lärarundantaget

av Jan Emanuel Johansson (s)

till statsrådet Lars Leijonborg (fp)

Sverige lägger ned stora resurser på forskning men utbytet i form av nya företag och produkter är relativt blygsamt. En faktor som riskerar att påverkar sannolikheten för kommersialisering av forskningsresultat är det så kallade lärarundantaget. Lärare och forskare vid universitet och högskolor har, i motsats till övriga löntagare, oinskränkt rätt till de upptäckter de gör i arbetet.

För att öka sannolikheten för att forskningsresultat kommer till kommersiell användning vill jag föreslå att lärarundantaget inskränks. Om institutionen önskar utnyttja ett forskningsresultat kommersiellt får den anmäla detta till forskaren. Denna får då viss tid, säg ett år, på sig att göra affär av resultatet. Om forskaren inte utnyttjar denna period går rätten till kommersialisering över till institutionen.

Min fråga till statsrådet är om han är beredd att ta initiativ till förändringar i det så kallade lärarundantaget.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:558 besvarad av Statsrådet Lars Leijonborg

den 23 februari

Svar på fråga

2008/09:558 Lärarundantaget

Statsrådet Lars Leijonborg

Jan Emanuel Johansson har frågat mig om jag är beredd att ta initiativ till förändringar av det så kallade lärarundantaget.

Lagen (1949:345) om rätten till arbetstagares uppfinningar reglerar förhållandet mellan arbetsgivare och den arbetstagare som har gjort en patenterbar uppfinning med anknytning till en anställning. Lärare vid universitet, högskolor eller andra inrättningar som tillhör undervisningsväsendet ska inte i denna egenskap anses som arbetstagare enligt den lagen, vilket kommit att benämnas lärarundantaget. Sedan lagens ikraftträdande har lärarundantaget behandlats i flera utredningar och propositioner.

I propositionen Ett lyft för forskning och innovation (prop. 2008/09:50) behandlades bland annat frågor rörande åtgärder för nyttiggörande och kommersialisering av forskningsresultat. Regeringen stannade för bedömningen att inte nu göra någon förändring av lärarundantaget, men föreslog däremot att högskolelagen ändras så att det i högskolans samlade uppgift ska ingå att verka för att forskningsresultat tillkomna vid högskolan kommer till nytta. Riksdagen beslutade i enlighet med förslaget (2008/09:UbU4, rskr. 2008/09:160) och lagen har nu ändrats (SFS 2009:45). Regeringen redovisade också i propositionen bedömningen att en lärare vid ett universitet eller en högskola bör ha en skyldighet att underrätta sin arbetsgivare om en patenterbar uppfinning som han eller hon har gjort. Regeringen avser att återkomma i frågan. Från och med år 2009 avsätts också medel till vissa lärosäten för arbetet med att verka för att forskningsresultat ska komma till nytta.

Regeringens uppfattning är att det finns anledning att avvakta resultaten av de nu beslutade förändringarna innan frågan om en eventuell förändring av lärarundantaget aktualiseras på nytt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.