Avlistning av PMOI från EU:s terrorlista

Skriftlig fråga 2008/09:521 av Johansson, Morgan (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-01-23
Anmäld
2009-01-23
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2009-01-29
Svar anmält
2009-02-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 januari

Fråga

2008/09:521 Avlistning av PMOI från EU:s terrorlista

av Morgan Johansson (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

EU:s förstainstansrätt har den 4 december 2008 ogiltigförklarat ministerrådets beslut att terroriststämpla organisationen Peoples Mujahedin of Iran (PMOI). Tidigare har den brittiska regeringen avskrivit PMOI från sin terroristlista, också efter ett domstolsutslag.

Frågan ska nu diskuteras av EU:s ministerråd.

Avser utrikesministern att i detta sammanhang agera för att PMOI ska tas bort från terroristlistan?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:521 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 29 januari

Svar på fråga

2008/09:521 Avlistning av PMOI från EU:s terrorlista

Utrikesminister Carl Bildt

Morgan Johansson har frågat mig om jag avser att agera för att PMOI ska tas bort från terroristlistan.

Jag vill erinra om att EU:s gemensamma arbete mot terrorism, där ett av medlen är frysning av tillgångar för personer och organisationer som skäligen misstänks för terrorism genom att de förs upp på en för EU gemensam lista, ytterst går tillbaka på beslut som fattats av FN:s säkerhetsråd om åtgärder för att bekämpa terrorism och organisationer som använder terrorism för att uppnå sina mål. Att Sverige står bakom dessa resolutioner och strävanden och samvetsgrant deltar i EU:s gemensamma arbete är en självklarhet.

Härvid är det viktigt att påminna om att rättsstatens långsiktigt viktigaste medel för att bekämpa terrorism är rättsstatens egna principer. Det är mot denna bakgrund som bland annat Sverige arbetat för att förstärka rättssäkerheten i de internationella regel- och sanktionsverken när det gäller bekämpningen av terrorism.

I fallet med PMOI har förstainstansrätten i sin dom från den 4 december funnit allvarliga brister i grunderna för och genomförandet av beslutet att fortsatt medta PMOI på listan vid den ordinarie halvårsvisa översyn som skedde sommaren 2008.

Det är mot denna bakgrund som organisationen inte finns med på den reviderade lista som beslutades av EU:s utrikesministerråd den 26 januari.

Förstainstansrättens beslut har överklagats av ett medlemsland. För ministerrådet finns alltid möjligheten att på nytt föra upp PMOI på listan om nya omständigheter skulle komma fram som kan läggas till grund för ett sådant beslut.

Att det inte finns tillräckliga skäl att föra upp en viss organisation på EU:s sanktionslista är dock inte något som ensamt bestämmer hur man politiskt bedömer organisationen och dess politik. Regeringen hyser grava dubier om PMOI:s karaktär mot bakgrund av deras historia och aktiviteter. PMOI har genom åren genomfört mängder av allvarliga terroristdåd som även drabbat civila och vars konsekvenser människor lider av än i dag. Organisationen samarbetade med Saddam Hussein under lång tid och deltog på Iraks sida i kriget mot Iran, samt i Husseins brutala kampanjer mot kurdiska och shiamuslimska uppror i Irak under 1990-talet. Flera tillförlitliga uppgifter vittnar om grova övergrepp mot medlemmar som ifrågasätter ledarskapet eller vill lämna organisationen. Regeringen ser således alltjämt med stor skepsis på PMOI och kommer även framöver att markera avstånd från organisationen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.