Till innehåll på sidan

Åtgärder med anledning av varsel på Volvo i Skövde

Skriftlig fråga 2008/09:477 av Frid, Egon (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-01-14
Anmäld
2009-01-15
Besvarad
2009-01-21
Svar anmält
2009-01-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 januari

Fråga

2008/09:477 Åtgärder med anledning av varsel på Volvo i Skövde

av Egon Frid (v)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

I dag varslas 400 anställda på Volvo Lastvagnar i Skövde som en del av totalt 1 620 anställda som omfattas av tisdagens varsel från Volvokoncernen i Umeå, Göteborg, Skövde och Köping.

I november varslades 580 anställda på Volvo Lastvagnar i Skövde om uppsägning, men det varslet visade sig inte räcka.

Volvo Powertrain i Skövde har nu nära nog halverat sin bemanning sedan i somras efter en rad stora varsel och åtgärder. I juni i fjol var antalet anställda ca 3 200. Sedan dess har bemanningen minskat med 1 400 personer, samtliga varsel inräknade.

Med anledning av varslen vill jag fråga näringsminister Maud Olofsson:

Vad avser näringsministern att göra för att lindra effekterna av de varsel som är lagda vid Volvo i Skövde?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:477 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 21 januari

Svar på frågorna

2008/09:473 Åtgärder med anledning av varsel på Volvo i Umeå

2008/09:477 Åtgärder med anledning av varsel på Volvo i Skövde

Näringsminister Maud Olofsson

Egon Frid har frågat mig vad jag avser att göra för att lindra effekterna av de varsel som är lagda vid Volvo i Skövde. LiseLotte Olsson har frågat mig vad jag avser att göra för att lindra effekterna av de varsel som är lagda vid Umeverken.

Låt mig först understryka att jag känner starkt med alla de som drabbas av besked om varsel, i det här fallet de anställda inom Volvo. Regeringen följer noga utvecklingen av varsel i olika branscher och i olika delar av landet, bland annat med hjälp av de regionala samordnare som utsetts i exempelvis Västerbottens och Västra Götalands län. Regeringen lyssnar också till vad de regionala samordnarna framför när det gäller behov och förslag till åtgärder.

De samlade satsningarna i statsbudgeten för 2009 och andra stimulansåtgärder kommer aktivt att bidra till att förstärka de åtgärder som vidtagits och planeras av samordnare och andra aktörer, lokalt och regionalt. Statsbudgeten för 2009, med reformer på 32 miljarder kronor, är enligt EG-kommissionen den mest expansiva i Europa och skapar förutsättningar för investeringar nu och i framtiden. Regeringen har också tillfört ytterligare resurser om sammanlagt 8,3 miljarder kronor för jobb och omställning som kompletterar inriktningen i budgeten. Regeringen vässar och förstärker verktygen inom arbetsmarknadspolitiken och förbättrar efterfrågan inom byggsektorn.

För att skapa förutsättningar för en framgångsrik svensk fordonsindustri också i framtiden och möjliggöra en snabbare utveckling av grön teknik har regeringen även presenterat en satsning på stärkta insatser för fordonsindustrin. Insatserna omfattar ett FoU-bolag som tillförts 3 miljarder kronor i kapital, statliga kreditgarantier på upp till 20 miljarder kronor för lån i Europeiska Investeringsbanken för omställning till grön produktion samt undsättningslån för företag i ekonomiska svårigheter på upp till 5 miljarder kronor. Jag förutsätter också att Volvo tar sitt ansvar som arbetsgivare.

Totalt sett finns det resurser både på kort och lång sikt för att möta neddragningarna. Nu handlar det om att kraftsamla och samordna dessa resurser.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.