Drogtest av unga

Skriftlig fråga 2008/09:404 av Bodström, Thomas (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2008-12-15
Inlämnad
2008-12-15
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2009-01-14
Besvarad
2009-01-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 december

Fråga

2008/09:404 Drogtest av unga

av Thomas Bodström (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

En ny utredning, beställd av den borgerliga regeringen, har nyss kommit. Där föreslås att tvångsvisa drogtester ska tillåtas på barn. Enligt förslaget ska dock huvudregeln vara att socialtjänsten ska initiera ett sådan test och bara om den har synnerlig vikt för insatser. Undantagsvis ska dock polisen själva kunna ta drogtester. Beatrice Ask uttalar sig dock i Svenska Dagbladet om att hon vill ge polisen mycket större befogenheter – hon är inte ”övertygad om att polis som huvudregel ska behöva tillfråga socialtjänsten innan den unge drogtestas”. Det är märkligt att justitieministern väljer att gå så långt i sitt uttalande redan innan viktiga remissinstanser fått tillfälle att yttra sig, särskilt i en sådan här viktig och kontroversiell fråga. Jag vill fråga Beatrice Ask:

Har justitieministern för avsikt att gå längre vad gäller drogtester mot unga än vad utredningen föreslår och kommer i så fall remissinstansernas yttrande att spela någon roll?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:404 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 14 januari

Svar på fråga

2008/09:404 Drogtest av unga

Justitieminister Beatrice Ask

Thomas Bodström har frågat mig om jag har för avsikt att gå längre vad gäller drogtest mot unga än vad som nyligen föreslagits i en utredning och om remissinstansernas yttrande i så fall kommer att spela någon roll.

Barnbrottsutredningen överlämnade den 10 december 2008 betänkandet Barn som misstänks för brott (SOU 2008:111). Betänkandet remissbehandlas för närvarande. Bakgrunden till att utredningen tillsattes var bland annat de problem som uppstår genom att samhället inte satt in insatser tillräckligt tidigt för mycket unga personer som utvecklat missbruksproblem och en kriminell livsstil. Alliansregeringen har varit och är tydligare än vad tidigare regeringar har varit när det gäller ambitionen att tidigt ingripa mot unga lagöverträdare.

Utredningens förslag innebär bland annat att polisen efter begäran av socialtjänsten, ska kunna få genomföra tvångsvisa drogtester på barn under 15 år som misstänks vara narkotikapåverkade. I undantagsfall ska polisen få fatta ett sådant beslut även utan att socialtjänsten har tillfrågats.

Som framgår av mitt uttalande i Svenska Dagbladet ställer jag mig tveksam till den föreslagna huvudregeln att polisen endast ska få besluta om drogtest efter begäran av socialtjänsten, eftersom besluten kräver snabbt agerande. Det bör övervägas om inte polisen i större utsträckning än vad som föreslås ska få besluta om sådana tester. Innan jag tar slutlig ställning i frågan är jag självfallet intresserad av att ta del av remissinstansernas synpunkter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.