Till innehåll på sidan

Kompetensen inom den sociala tillsynsverksamheten

Skriftlig fråga 2008/09:377 av Hellquist, Solveig (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-12-10
Anmäld
2008-12-10
Besvarad
2008-12-17
Svar anmält
2008-12-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 december

Fråga

2008/09:377 Kompetensen inom den sociala tillsynsverksamheten

av Solveig Hellquist (fp)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Regeringen har aviserat att tillsynen av socialtjänsten ska överföras till Socialstyrelsen från den 1 januari 2010.

Den framtida integrerade tillsynen förutsätter ett inte alltför stort geografiskt avstånd mellan den som gör tillsyn och den som blir ”tillsynad”. Det finns därför farhågor att den nära kontakt och dialog med medborgare, politiker och tjänstemän i kommunerna som länsstyrelsen hittills kunnat erbjuda kommer att försämras i den nya organisationen. Ambitionen att stärka tillsynen genom till exempel fler tillsynsbesök och även oanmälda tillsynsbesök kan i praktiken vara svår att förverkliga när avstånden är så stora som i Norrland.

En centralisering av tillsynen, med innebörden att alla socialkonsulenter i norra regionen placeras i Umeå, skulle även medföra en avsevärd förlust av kompetens inom tillsynsområdet.

Som alltid när man flyttar en verksamhet är det inte möjligt för alla att flytta med till den nya orten. Det innebär troligen att den nya tillsynsorganisationen initialt får ägna lång tid till nyrekryteringar. Det finns också en risk att Umeås och närliggande kommuners socialtjänst kan dräneras på egen kvalificerad personal. Ytterligare en försvårande faktor vid rekrytering är att chefer på olika nivåer inom socialtjänsten i regel har en högre lön än socialkonsulenten vilket innebär ett svagare intresse för dessa tjänster.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa kompetens och kvalitet inom den sociala tillsynsverksamheten?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:377 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 17 december

Svar på fråga

2008/09:377 Kompetensen inom den sociala tillsynsverksamheten

Statsrådet Maria Larsson

Solveig Hellquist har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa kompetens och kvalitet inom den sociala tillsynsverksamheten.

Regeringen har i budgetpropositionen aviserat en tillsynsreform inom det sociala området. Grunden för reformen bör enligt propositionen vara att tillsynen av socialtjänsten och hälso- och sjukvården ska slås ihop och samordnas i Socialstyrelsen samt att ambitionsnivån och effektiviteten i tillsynen ska öka.

Avsikten med den planerade reformen är att förändra tillsynen så att den blir tydligare och mer likvärdig över landet. Många som arbetar med tillsyn kan behöva tänka nytt eftersom det i dag är stora skillnader mellan de olika länen hur tillsyn utövas. Förändringsarbetet kan också komma att ställa nya krav på den personal som ska arbeta med tillsyn och det kan bli aktuellt med nya metoder för tillsyn. Det kan även finnas behov av en bredare kompetens eftersom tillsynen av socialtjänsten kommer att samordnas med tillsynen av hälso- och sjukvården. I tillsynsarbetet kommer verksamhetsgränser att i ökad omfattning överlappa varandra. Att granska samverkan och vårdkedjor blir allt viktigare.

Den kunskap och den kvalitet som tillsynen besitter kan med andra ord behöva förändras och förnyas. Jag ser inte att det enbart är personal från den kommunala socialtjänsten som behövs i denna förnyelse. Jag hoppas givetvis att socialkonsulenter och annan tillsynspersonal i så stor utsträckning som möjligt ska kunna flytta med, i de omflyttningar som blir nödvändiga för att genomföra reformen. Jag inser dock att det inte är möjligt för alla att följa med. Det ger å andra sidan utrymme för Socialstyrelsen att rekrytera ny personal och andra kompetenser som kan behövas när tillsynen utvecklas och förändras. Det kan förutom socionomer avse jurister och ekonomer, men också andra kompetenser som till exempel sjuksköterskor och andra specialister.

I den nuvarande organisationen med många mindre länsstyrelser, har jag blivit varse att tillsynen kan vara mycket sårbar och bristfällig. Vakanser eller sjukdomstillfällen har till exempel påverkat tillsynen och kvaliteten på denna negativt på ett antal mindre länsstyrelser. Det är ett av flera skäl till att regeringen aviserat en tillsynsreform. I en större organisation med fler anställda minskar denna sårbarhet.

Jag utgår ifrån att Socialstyrelsen går i land med uppgiften att se till att den sociala tillsynen utvecklas i önskad riktning och att den personal som arbetar med tillsyn och andra näraliggande uppgifter har den kompetens som krävs för att utföra ett kvalitativt bra arbete. Som utredningen konstaterat behövs det olika kompetenser och Umeå är en stor universitetsstad med gott om högutbildade yrkeskunniga människor.

Regeringen har gett Socialstyrelsen och länsstyrelserna i uppdrag att förbereda och genomföra omorganisationen och Socialstyrelsen har redan inlett detta arbete. Både Socialstyrelsen och länsstyrelserna ska löpande informera Socialdepartementet om hur arbetet bedrivs och fungerar. Personal- och kompetensfrågan har inte angivits som något problem.

Avslutningsvis vill jag tillägga att jag anser att det är viktigt att det finns ett avstånd mellan den som utövar tillsyn och den som är föremål för tillsyn. En alltför nära kontakt dem emellan kan påverka tillsynens legitimitet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.