EU-myndigheter

Skriftlig fråga 2008/09:262 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-11-19
Anmäld
2008-11-19
Besvarad
2008-11-26
Svar anmält
2008-11-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 november

Fråga

2008/09:262 EU-myndigheter

av Carina Hägg (s)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Det finns i dag ett tjugotal decentraliserade EU-organ. En gemenskapsbyrå är ett EG-rättsligt styrt organ som är en separat juridisk person utanför gemenskapsinstitutionerna. Dessa har inrättats genom en rättsakt inom sekundärlagstiftningen för att utföra en viss uppgift som kan vara av teknisk, vetenskaplig eller verkställande natur. Som stiftelse, fond eller myndighet sköts tekniska, vetenskapliga eller administrativa uppgifter. Sammantaget är det lika påtagligt att ambitioner för att åstadkomma jämställdhet är lika svårfunna i Bryssel som i regeringens egen ambition att påverka arbetet för jämställdhet. Jämställdhetsministern behöver utarbeta ett smalt initiativ, en strategi, för hur jämställdhetsarbetet ska kunna drivas på och konkretiseras i EU-myndigheterna.

Min fråga till jämställdhetsminister Nyamko Sabuni är vilket samlat initiativ, eller strategi, som hon tagit för att driva på och konkretisera jämställdhetsarbetet i EU-myndigheterna.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:262 besvarad av Statsrådet Cecilia Malmström

den 26 november

Svar på fråga

2008/09:262 EU-myndigheter

Statsrådet Cecilia Malmström

Carina Hägg har frågat integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, vilket samlat initiativ, eller strategi som hon tagit för att driva på och konkretisera jämställdhetsarbetet i EU-myndigheterna. Frågan har överlämnats till mig.

Regeringen bedriver ett målmedvetet jämställdhetsarbete som omfattar alla politikområden. I det handlingsprogram för jämställdhetsintegrering som regeringen antagit för 2008–2009 finns ett särskilt mål om jämställdhet i EU-samarbetet. Regeringens ambition är att verka för ett starkare genomslag av jämställdhet i alla delar av EU-arbetet.

I förhandlingsarbetet både initierar och stöder Sverige förslag om jämställdhetsinsatser.

Som Carina Hägg känner till är det primärt kommissionen som ansvarar för att myndigheterna verkar för jämställdhet i enlighet med EG-fördraget. Men det hindrar inte att regeringen i de sammanhang som är lämpliga påtalar det viktiga i att unionens institutioner och underlydande myndigheter bedriver en aktiv verksamhet för att främja jämställdhet inom sina respektive verksamheter.

Jag vill vidare fästa Carina Häggs uppmärksamhet på beslutet att inrätta ett europeiskt jämställdhetsinstitut. Det vore av stort värde att institutets verksamhet kommer i gång så snart som möjligt. Institutet ska bland annat arbeta med att ta fram underlag som kommissionen kan dra nytta av för att förstärka jämställdhetsarbetet från unionens sida. Det är min förhoppning att etableringen av Europeiska jämställdhetsinstitutet även ska bidra till att stärka arbetet med att främja jämställdheten inom EU:s institutioner och myndigheter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.